GroenLinks Brabant heeft het Provinciebestuur vragen gesteld over de achterstand bij de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van mensen met een verblijfsvergunning. De gestage toestroom van vluchtelingen vraagt wat GroenLinks Brabant betreft om stevig optreden door de provincie. Te veel hangt nu af van de welwillendheid van gemeenten en de armslag van het COA.
Noodopvang
De provincie Noord-Brabant is er niet in geslaagd om 2.500 extra opvangplekken voor vluchtelingen te regelen, zoals afgesproken in het Bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom. Per 1 februari staat de teller op 1.570. En omdat niet in alle gevallen de gemeenteraad al akkoord is gegaan of een concrete locatie is gevonden, kan het aantal nog een stuk lager uitpakken. Daarom wil GroenLinks Brabant dat de provincie veel scherper stuurt op kleinere opvanglocaties verspreid over meer Brabantse gemeenten. Bij het Rijk moet de provincie pleiten voor meer financiële ruimte voor het COA om kleinere locaties mogelijk te maken. De huidige, rigide opvangpraktijk gaat te weinig uit van draagvlak. Dat moet veranderen.
Reguliere huisvesting
Tegelijkertijd blijken Brabantse gemeenten veel moeite te hebben met het aanbieden van goedkope sociale huurwoningen aan mensen met een asielstatus. Ook al voor de komst van de vluchtelingenstroom uit Syrië bestond er een achterstand. GroenLinks Brabant pleit ervoor dat de provincie bij taakverwaarlozing door gemeenten desnoods interbestuurlijk toezicht toepast. In dat geval zal de provincie het huisvesten van vergunninghouders namens en op kosten van de gemeente uitvoeren. GroenLinks Brabant vraagt zich af of het niet inmiddels tijd is om in te grijpen. Voorkomen moet worden dat de opvang- en huisvestingsketen van nieuwkomers verstopt raakt. We moeten geen frustratie, maar juist kansen organiseren.
Brabants opvang- en integratie-akkoord
Om het gehele opvang-, huisvestings- en integratieproces van nieuwkomers in goede banen te leiden, pleit GroenLinks Brabant voor een Brabants akkoord tussen Provincie, gemeenten, welzijnsinstellingen, het onderwijsveld, woningcorporaties en het bedrijfsleven. Wat GroenLinks Brabant betreft dragen alle gemeenten hun steentje bij aan de opvang en integratie van vluchtelingen. Wel bepalen zij zelf waaruit die bijdrage bestaat: het bieden van noodopvang, een AZC, extra woningen voor statushouders, inburgering, scholing of toeleiding naar werk. Gezocht moet worden naar maatwerkoplossingen. In het minimale geval helpt een gemeente, één of meerdere buurgemeenten bij de opvang en integratie van vluchtelingen. Maar niets doen is geen optie. Alleen door samen te werken en ons aan elkaar te verbinden doen we recht aan de nood van vluchtelingen en de noden van Brabants ingezetenen.