Tijdens de laatste Statendag van 2016, op vrijdag 16 december, werd alvast een voorschot genomen op de behandeling van het Energieproject A16 in januari. Aanleiding was het verschijnen van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau inclusief 120 inspraakreacties van omwonenden.

Omdat de procedure van de Milieu Effect Rapportage (MER) in januari start en er in diezelfde maand een greendeal wordt gesloten met potentiële ontwikkelaars over participatie van omwonenden, wil GroenLinks vroegtijdig hierover in Provinciale Staten kunnen spreken. “Ik wil niet voor voldongen feiten komen te staan, maar juist aan de voorkant kaders meegeven”, was de inzet van ons statenlid Arno Uijlenhoet. Om die reden diende hij een Actuele Motie in. Ook Lokaal Brabant was die mening toegedaan.

Na wat eerste inhoudelijke bespiegelingen over de wenselijke afstand van windturbines ten opzichten van de gebouwd omgeving, wilde Gedeputeerde Van Merriënboer wel toezeggen dat Provinciale Staten tijdig over het Windproject A16 komen te spreken. Wat GroenLinks betreft bespreken Provinciale Staten 20 januari a.s. al over het project. Dan staat namelijk ook de coördinatieregeling voor windpark A16 op de rol.