LEUVEN - De Statenfractie van GroenLinks heeft 25 januari deelgenomen aan een werkbezoek naar Leuven. Het bezoek vond plaats in de reeks werkbezoeken en informatiebijeenkomsten in Midden-Brabant en de Peel ter voorbereiding op het debat over het burgerinitiatief 'Megastallen Nee' op 19 maart. Wat betreft het werkbezoek aan Leuven vindt GroenLinks dat Gedeputeerde Staten ook het Burgerinitiatief 'Megastallen-Nee' en de pers had moeten uitnodigen. Dat is helaas niet gebeurd.
Dit jaar staan er voor het platteland een hele serie belangrijke zaken op de agenda op het gebied van natuur, landschap en landbouw. De eerste besluitvorming vindt plaats op 19 maart in de Provinciale Staten over het burgerinitiatief 'Megastallen-Nee'. Daarna volgen nog de vaststelling van de provinciale structuurvisie met verordeningen als opvolger van het Streekplan en de tussentijdse evaluatie van de Reconstructieplannen.
Onderdeel van het werkbezoek aan Leuven was een bezoek aan de abdij van Averbode. De abt gaf een toelichting over de cultuurhistorische en landschappelijke aanpak van het gebied rond de abdij. Daarnaast bezochten we een natuurproject ten noorden van Leuven met ecologische en recreatieve aspecten. Ook werd de aanpak van het Brabants Landschap vergeleken met die van zusterorganisatie Kempens Landschap.
Geen besluiten
Besluiten zijn er niet genomen tijdens het werkbezoek. Wel hielden als onderdeel van het werkbezoek in Leuven vertegenwoordigers van Brabants Landschap, ZLTO, GGD, waterschappen, BMF en provincie ieder een inleiding over hun visie op de toekomst van het landelijk gebied. Aan de orde daarbij kwamen de realisering van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), tegengaan van de verdroging en de ontwikkelingen in de veehouderij.
"Over het aankopen van gronden voor het realiseren van de EHS kwam aan de orde dat het budget voor 2010 'waarschijnlijk niet toereikend zou zijn'. Alle partijen waren echter van mening dat het aankoopbeleid onverkort voortgezet moet worden en dat een 'aankoopstop niet acceptabel is'. Een uitspraak waar we GS aan zullen houden", zegt fractievoorzitter Johan Martens.
Grenzen
Met betrekking tot de intensieve veehouderij in Noord-Brabant werd duidelijk dat alle partijen van mening zijn dat het huidige beleid niet onverkort kan worden voortgezet. Over de oplossingsrichtingen en in welke mate de overheid in moet grijpen, bleken echter nog de nodige meningsverschillen te bestaan. "GroenLinks zal op 19 maart zowel tijdens het debat in Provinciale Staten maar ook bij de besluitvorming van de Structuurvisie duidelijke grenzen vaststellen waaraan de veehouderij in Noord-Brabant moet voldoen. Aan onze fractie zal het niet liggen", aldus Johan Martens.