Ontbossing is een reëel risico als gevolg van de bijstook van biomassa in kolencentrales. Dat blijkt uit een uitzending van Zembla afgelopen week. GroenLinks Brabant maakt zich al langer zorgen over de bijstook van biomassa in de Amercentrale en wil van Gedeputeerde Staten weten wat zij gaat doen om te voorkomen dat oneigenlijke biomassa in deze kolencentrale wordt bijgestookt. En waar de biomassa die gebruikt wordt voor deze kolencentrale vandaan komt.
In het Energieakkoord is afgesproken dat de bijstook van biomassa is toegestaan op voorwaarde dat het om resthout gaat uit duurzame bossen. Maar het onderzoek van Zembla wijst erop dat sprake is van ontbossing en vervanging van natuurlijk bos voor productiebos. De meeste biomassa voor de Nederlandse kolencentrales komt uit de Verenigde Staten en Canada. Maar ook biomassa uit Nederland wordt gebruikt. Zelfs Staatsbosbeheer kapt bomen waarvan niet helemaal duidelijk is of alleen het resthout of meer dan dat wordt gebruikt voor de bijstook van biomassa.
GroenLinks Brabant deelt het oordeel van critici dat het verbranden van hout voor energie, zeker op korte termijn, helemaal niet klimaatneutraal is omdat het decennia duurt voordat de herbeplante bomen weer evenveel CO2 opnemen als de gekapte exemplaren. GroenLinks Brabant dringt erop aan bij GS dat de bijstook van biomassa niet meer mee te nemen als aandeel van in Brabant opgewekte duurzame energie en heeft Statenvragen gesteld over dit onderwerp.