DEN BOSCH - GroenLinks is de enige fractie in Provinciale Staten die kiest voor een duidelijk andere, duurzame aanpak van de energievoorziening in Brabant. Vrijdag 18 september sprak de commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid over de Startnotitie van het Masterplan Energie. GroenLinks vindt dat het roer nu om moet en zet in op een ambitieuze ecologische én economische energievoorziening!
In het Masterplan Energie staan drie scenario's beschreven. Woordvoerder Paul Smeulders van GroenLinks is niet gelukkig met de keuze en uitwerking van deze scenario's. "Het is een beetje klassiek. Er worden drie scenario's gepresenteerd, waarvan er twee vrij extreem zijn. Dat betekent dat de meeste fracties bij de middelste variant uitkomen."
CO2-neutraal Brabant
Paul Smeulders zegt dat het voor de hand ligt dat GroenLinks kiest voor het meest ambitieuze scenario. "Volgens dit scenario streven we naar een CO2-neutraal Brabant in 2040, waardoor Brabant de landelijke doelstellingen van twintig procent energieopwekking uit duurzame bronnen kan benaderen. Natuurlijk moeten we daarvoor gaan! Niet alleen vanuit ecologisch oogpunt, maar zeker ook vanuit economisch oogpunt."
"Experts verwachten dat na de economische crisis de energieprijzen weer fors zullen stijgen. De kans is dus niet uitgesloten dat de energierekening straks hoger wordt dan je huur of hypotheek. Dat lijkt me niet in het belang van de inwoners van Brabant. We moeten daarom nu investeren in een duurzame energievoorziening. Dat levert ook nieuwe werkgelegenheid op", aldus Paul Smeulders.
Extra geld
GroenLinks is bereid daarvoor veel extra geld vrij te maken binnen de provinciale begroting. Onder meer door minimaal tachtig procent van de opbrengst van de verkoop van Essent te investeren in duurzame energie. Gedeputeerde Staten wil slechts dertig procent van de opbrengst vrijmaken voor dit doel en de rest investeren in onder meer de aanleg van nieuw asfalt.
"GroenLinks lanceerde eerder al een ambitieus plan om 400 miljoen euro te investeren in zonne-energie op woningen. Met dat geld krijgen Brabanders de kans om voor een periode van 20 jaar een zonne-energievoorziening te leasen. Op deze manier kunnen de aanschafkosten binnen 20 jaar worden terugverdiend. Daarna komt dit geld opnieuw ter beschikking van de provincie. Dit plan zorgt voor groene stroom, terugdringing van de CO2-uitstoot en leidt tot meer energiezekerheid en lagere kosten. Een win-win-situatie voor burgers, het milieu en de provincie", aldus Paul Smeulders.
Geen succes
Uit de provinciale notitie 'Masterplan Energie' blijkt dat Noord-Brabant sinds 2000 een 'zelfstandig energiebeleid' voert. Gedurende die periode is de de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie toegenomen van twee naar vier procent. "Twee procent winst in bijna tien jaar tijd vind ik niet bepaald een succes", zegt Paul Smeulders.
De speerpunten in de nieuwe energienotitie lijken prima: inzetten op onder meer energiebesparing in de bebouwde omgeving, verbetering van de efficiency op het gebied van mobiliteit en warmte, energie uit biomassa, zonne-energie en voorwaarden voor decentrale netwerken en opslag.
Meer windenergie
"Ten aanzien van windenergie reageert de provincie juist veel te terughoudendheid. Juist met windenergie op land kan op korte termijn tegen lage kosten een grote stap voorwaarts worden gemaakt. Het Rijk zet in op verdubbeling van het windvermogen binnen enkele jaren. Het beleid van GS druist daar lijnrecht tegen in en heeft ertoe geleid dat diverse windprojecten stil zijn komen te liggen. Projecten waaraan vaak vele jaren is gewerkt en waaraan ook andere overheden hun bijdrage hebben geleverd ze mogelijk te maken. Wij pleiten daarom krachtig voor extra stimulering van windenergie in Brabant."
GroenLinks ondersteunt de notitie wat betreft de keuze voor economisch rendement, het benutten van de sterke kanten van Brabant, werkgelegenheid op technologisch vlak en bijdragen aan de zelfvoorzienend van Brabant. "Dat klinkt allemaal goed. Wij ondersteunen het idee dat er serieus naar economisch rendement wordt gekeken. Maar je moet niet doorslaan."
Ecologisch én economisch
Paul Smeulders: "In het Masterplan Energie staat dat het energiebeleid een combinatie moet zijn van een ambitieus economisch stimuleringsprogramma en realistische ecologische doelstellingen. Wat ons betreft had er gestaan: 'Het Masterplan wordt een combinatie van ambitieuze ecologische doelstellingen en een realistisch economisch stimuleringsprogramma.' Of nog beter: 'Ambitieuze ecologische én economische doelstellingen!'".
Tijdens het debat bleek dat alle fracties kritiek hadden op het Masterplan Energie. GS komt in november met een uitgebreide startnotitie, met verdere uitwerking van de diverse scenario's.