Niemand kan er nog omheen: het is tijd voor verandering! We transformeren richting een groene, meer duurzame toekomst. Dit blijkt uit het onlangs gesloten klimaatakkoord van Parijs, het feit dat steeds meer mensen hun eigen schone energie opwekken, maar ook uit het Uitvoeringsprogramma Energie van dit College en de begrotingswijziging die vandaag voorligt.

GroenLinks is daarom in zijn algemeenheid redelijk positief over de plannen: Het College toont ambitie en kiest voor een omvattende en open aanpak. Toch missen wij scherpte. Scherpte als het gaat om het ambitieniveau; zonder bijstook van biomassa in de Amercentrale loopt Brabant achter de feiten aan. Scherpte ook en vooral als het gaat om het laten deelnemen van kleinverbruikers, de Brabantse burgers en MKB-ondernemers, in energieprojecten. We hebben de inwoners en ondernemers van Brabant keihard nodig om de beoogde energietransitie te versnellen. En het mooie is, omdat zij in het huidige regime als kleinverbruikers de meeste energiebelasting betalen, levert hun betrokkenheid bij collectie opwek van energie via zon en wind, maar ook bij energiebesparingsmaatregelen, extra financieel rendement op. GroenLinks kiest ervoor het rendement in de Brabantse samenleving te houden in plaats van in de zakken van anonieme projectontwikkelaars en energiereuzen. Over een looptijd van 15 tot 20 jaar kan dit de Brabantse belastingbetaler in privé en bedrijf honderden miljoenen Euro’s schelen. Een zonnedak of lokale windmolen levert zo niet alleen stroom maar zorgt ook voor financieel en maatschappelijk draagvlak in de lokale samenleving. Dat is sociale veerkracht puur sang!

Om deze visie naar het Uitvoeringsprogramma te vertalen heeft GroenLinks samen met de ChristenUnie-SGP een concept-initiatiefvoorstel opgesteld en gedeeld met de fracties in deze staten. De lege pagina’s in het programma bieden hiertoe de ruimte. Uitgangspunt in ons voorstel is dat het bouwrecht van duurzame opwek- en opslaginstallaties in handen blijft van de lokale gemeenschap en dat inwoners en lokale bedrijven maximaal betrokken worden bij de ontwikkeling en exploitatie van deze installaties. Met ruimtelijke en financiële middelen kan de provincie hieraan bijdragen. Van vrijwel alle kanten werd hierop positief gereageerd. We nemen dan ook graag de uitgestoken hand van meerdere fracties in deze staten aan om middels een werkbezoek en een ronde-tafelbijeenkomst de meerwaarde van lokale collectieve energie-opwek toe te lichten. Om die reden hebben we onze motie, ingediend bij de Perspectiefnota, aangehouden. GroenLinks gaat er dan wel vanuit dat wanneer de meerwaarde van een dergelijke aanpak is aangetoond, het Uitvoeringsprogramma op dit punt kan worden aangepast. Kan de gedeputeerde dit bevestigen? En is de gedeputeerde op voorhand reeds bereid om in haar handelen rekening te houden met het belang van participatie van kleinverbruikers bij de ontwikkeling en exploitatie van duurzame energiebronnen? Tenslotte, GroenLinks geeft steun aan de begrotingswijziging. We zijn positief over de knip in de bestedingen en de beoogde midterm review en dat er ruimte is om tussentijds middelen te verschuiven tussen de pijlers. Voor echte versnelling en disruptie kan het college op onze steun rekenen! Niemand kan er meer omheen: Het is tijd voor verandering!