In de Voorjaarsnota vroeg Gedeputeerde Staten goedkeuring voor de uitwerking van PHS Meteren-Boxtel (aftakking zuid Betuwelijn en het Programma Hoogfrequent Spoor) ten bedrage van 124,5 miljoen euro. Aldus de recente Statenmededeling over PHS. Daarbij wordt gekozen voor een verdiepte variant bij Vught (V3) alsook spoorwegoplossingen in Boxtel en Haaren. Vught zelf vraagt om de V3+ variant en die kost enkele tientallen miljoenen extra. Wat te doen en hoe te financieren? In het debat leverde GroenLinks de volgende bijdrage.
Allereerst de principes. GroenLinks is voor meer goederenvervoer per spoor, maar vooral over dedicated goederenspoorlijnen (ook Europees beleid). De Betuwelijn voldoet daar aan, maar het trace via een bocht bij Meteren niet. GroenLinks is ook voorstander van beter OV per trein, maar de vraag is of PHS dat gaat leveren.
De leefbaarheid in Vught wordt al jaren op de proef gesteld door zowel het spoor, de spoorwegovergangen, de verbreding van de A2 en de N65. De PHS Meteren-Boxtel vergroot de al bestaande problemen. De geopolitieke achtergronden van dit Haagse besluit (met name gevechten tussen havens met hun achterlandverbindingen in de range Hamburg – Le Havre) laten we nu buiten beschouwing, maar zijn onverkwikkelijk. Ook niet te pruimen is het verschuiven van delen van het goederenvervoer per spoor over de Brabant-lijn (Breda, Tilburg) naar het nieuwe tracé (Den Bosch, Vught). Boxtel, Best, Eindhoven, Helmond, Deurne en Venlo blijven deel uitmaken van de Brabant-lijn voor goederen per spoor en die wilde we nu net kwijt!! Vandaar dat GroenLinks, geconfronteerd met een fait a complis vanuit Den Haag (PHS en bocht bij Meteren), voor een verdiepte oplossing kiest bij Vught en andere oplossingen in Boxtel en Haaren.
Daarom kiezen wij voor de V3+ variant, waardoor een nog groter deel van Vught enigszins ontzien wordt qua hinder, geluid, trilling en andere overlast. Dat kost evenwel volgens de ramingen per variant 50 tot70 miljoen euro meer van de V3 variant.
De financiering die voorgesteld wordt is een verlengde infrastructuurfonds vulling van 50 miljoen euro per jaar, bovenop de 50 miljoen per jaar gedurende 15 jaar voor het huidige infrastructuurfonds. Liever heeft GroenLinks dat het betaald wordt uit het huidige infra-fonds bij afboeking van de voorziene bedragen voor de Ruit. Want die komt er toch niet.
Aldus de bijdrage van GroenLinks tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota. Deze inzet is niet gehonoreerd tijdens de PS-vergadering, maar er zijn wel tussen-oplossingen gesuggereerd.