DEN BOSCH - De Statenfractie van GroenLinks is voor het afschaffen van de 'akkerdistelverordening' in Brabant. Deze verordening, nog stammend uit 1953, regelt de verplichting om landbouwgronden te zuiveren van akkerdistels. Volgens Statenlid Johan Martens behoort Brabant tot de laatste vijf provincies die er nog een dergelijke verordening op na houden. Vrijdag 22 juni staat de akkerdistel op de agenda van Provinciale Staten.

In juni 2006 hebben Gedeputeerde Staten in het kader van de deregulering het voorstel gedaan om de akkerdistelverordening volledig in te trekken. Dit voorstel kreeg toen onvoldoende steun in de vergadering van Provinciale Staten, waarna het college aangaf met een voorstel te komen om de akkerdistelverordening te herzien. Het voorstel is aanleiding voor heftige discussies, met name onder boeren en andere landeigenaren in Brabant.

Achterhaalde verordening
Johan Martens, Statenlid van GroenLinks, vindt de akkerdistelverordening een achterhaalde regeling. Hij pleit voor volledige afschaffing van de verordening. "We hebben begrip voor de bezorgdheid onder agrariërs voor overlast, maar er zijn nog voldoende mogelijkheden om overlast te voorkomen zonder een provinciale verordening. Dat begint met goed nabuurschap en elkaar aanspreken om te voorkomen dat landeigenaren en -gebruikers elkaar overlast bezorgen. Uit eigen ervaring weet ik dat natuurorganisaties hiervoor open staan."

Volgens Johan Martens, zelf biologisch boer in Biezenmortel, zijn er ook alternatieve oplossingen mogelijk bij eventuele overlast. "Mocht er onverhoopt toch schade optreden, dan is dit via het civiele recht inclusief dwangsommen alsnog te regelen. In Limburg, Flevoland en Gelderland is voor deze lijn gekozen. Bovendien heeft de agrarische sector de mogelijkheid via het Productschap Akkerbouw een landelijke distelverordening uit te vaardigen."

Johan Martens: "Door de akkerdistelverordening af te schaffen hebben we een kans om tot deregulering te komen. Die kans mogen we niet laten liggen. Dat nog slechts vijf provincies een akkerdistelverordening hebben, geeft ook te denken."