Er zijn van die besluiten waarbij je als GroenLinkser op twee gedachten hinkt. Hagar Roijackers legt uit waarom de fractie instemde met een lastig besluit.
De ene gedachte komt recht uit je groene hart: gaan we meewerken aan forse uitbreiding van de intensieve veehouderij in het Brabant, waarvan water, lucht, bodem en volksgezondheid al overduidelijk overbelast zijn? Waarbij alleen al in de afgelopen 12 maanden 1223 vergunningen zijn verleend aan bedrijven, zo’n 82% van het totaal aantal bedrijven (zo bleek uit onze technische vragen); grotendeels intensieve veehouderijen (zo blijkt uit raadpleging van de openbare aanvragen zelf). Waarbij je weet dat na de invoer van de PAS de helft van deze bedrijven mag uitbreiden zonder ontheffing aan te vragen, omdat ze onder de grenswaarde blijven van 1 mol/hectare/jaar? Waarbij je inziet dat de PAS alleen maar modelmatig is, en niet onderzoekt wat de werkelijke emissies en deposities zijn en waarbij cumulatieve effecten van stikstofuitstoot onvoldoende worden meegenomen?
Of gaan we mee met de andere gedachte? Die van het plichtsbesef als diener van het openbaar bestuur, van een overheid die zich verantwoordelijk voelt. Die stabiel en betrouwbaar wil zijn. Voor burgers, bezoekers én bedrijven in Brabant.
We hebben bij de invoering van de PAS op 1 juli gezien dat het nieuwe College bestuurlijke verantwoordelijkheid combineert met visie en lef waar het de bescherming van de kwetsbare natuurgebieden in de Peel en de Kempen betreft. De natuur heeft het hard nodig, het is een belangrijke eerste stap om de overbelasting te kunnen indammen en hopelijk terugdringen.
De Natuurbeschermingswet gaat over natuurbescherming, zowel die bescherming als de ontheffing van de Nb-wet is een provinciale wettelijke taak. Die soms behoorlijk schuurt, daarover getuigt menig debat in deze zaal. In de chronologie van de uitvoering van de Nb-wet lezen we in 2007 het motto: ‘Als we er in de Peel uitkomen lukt het overal’. Inderdaad, het is inmiddels een uitspraak van epische omvang geworden. We zijn nog lang niet uit de stikstofproblemen en alle andere milieu- en gezondheidsproblemen en ik wens het Brabant van harte toe dat we dat onder dit nieuwe bestuur wel gaan doen.
GroenLinks stemde in met het voorstel, onder de stemverklaring dat we ons een betrouwbare overheid willen tonen en dat we hopen en verwachten dat dit College er alles aan doet om de overlast van intensieve veehouderij terug te dringen.