DEN BOSCH - Met de leus 'Iedereen kan meedoen aan onze samenleving' wil Gedeputeerde Staten de participatie van Brabantse burgers aan de samenleving bevorderen. Om dat doel te bereiken zijn in de koepelnota 'Samen Leven' voorstellen gedaan voor het versterken van de sociale infrastructuur. Op zichzelf een zeer loffelijk streven, maar GroenLinks vindt de ambitie van de provincie als 'middenbestuur' te mager.
GroenLinks wil graag een tandje hoger! "GS beperkt zich in de nota tot ondersteuning van de tweede lijn en gemeenten en zo af en toe wat regie of coördinatie. De provincie moet op het gebied van de sociale infrastructuur meer smoel krijgen. We zijn er van overtuigd dat de gemeenten en de tweede lijn dit weten te waarderen. Wij willen een pro-actievere en een meer initiërende en stimulerende houding", aldus Evert van Schoonhoven.
Een van de kritiekpunten is dat met deze koepelnota het doelgroepen- en het sectorale beleid wordt verlaten. De insteek wordt vooral probleem- en gebiedsgeoriënteerd. Maatschappelijke thema's worden leidend voor het provinciale sociale beleid. "Op zich vindt onze fractie deze meer integrale benadering nog niet eens zo gek, maar het is wrang om te moeten constateren dat een belangrijk maatschappelijk thema als 'Armoede' geen enkele aandacht meer krijgt van de provicie", aldus Evert van Schoonhoven.
Volgens GroenLinks verkeren steeds meer inwoners in Brabant langdurig in een armoedesituatie. Dit leidt tot allerlei beperkingen, zoals participatie in onze samenleving, vereenzaming, achterstand en overbelasting.
Evert van Schoonhoven: "Wij vinden dat de provincie initiatiefrijker kan zijn op het terrein van de langdurige minima, dak- en thuislozen en (ex)verslaafden. De provincie heeft met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voldoende mogelijkheden om daadwerkelijk 'in de buurt' te komen."
Bij de vaststelling van de Meerjarenbegroting gaat de fractie zich inzetten om meer geld vrij te maken voor sociaal beleid door de provincie.