DEN BOSCH - Volgens nationale en internationale afspraken moet twintig procent van de energie in 2020 afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is nu nog maar vier procent. Volgens GroenLinks moet Brabant in gaan zetten op drie hoofdpunten: energiebesparing, duurzame bronnen (zonne-energie, secundaire biomassa) en zwaarder belasten van fossiele brandstof.

Het energiebeleid van de de provincie stond vrijdag 21 november op de agenda van de provinciale commissies voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid (EMG) en Ruimte en Milieu (EM). Na inleidingen van Jan Pelle (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), Hans Mommaas (Telos) en Leo Dubbeldam (SER Brabant) werd er gediscussieerd over het Brabantse energiebeleid.

Er werd gesproken over drie verschillende thema's ‘People, Planet and Profit’ met als doel richting te geven aan het provinciaal energiebeleid 2008-2020. Volgens nationale en internationale afspraken moet in 2020 twintig procent van de energie duurzaam zijn. Dat is nu slechts vier procent.

Paul Smeulders en Johan Martens namen namens GroenLinks deel aan de discussie. Volgens GroenLinks moet Brabant inzetten op drie lijnen:

Meer energiebesparing (ook in bestaande bebouwde omgeving)
Meer inzetten op duurzame bronnen (zonne-energie, secundaire biomassa)
Fossiele brandstoffen zwaarder belasten

Paul Smeulders vindt dat de bijeenkomst tot enkele belangrijke resultaten heeft geleid. Ten eerste is iedereen ervan doordongen geraakt dat er geen sprake is van een energieprobleem, maar van een energiegebruik probleem. De zonnestralen zouden immers veel beter moeten worden benut. Ten tweede is duidelijk geworden dat het energievraagstuk niet enkel een bedreiging is, maar ook kansen biedt. In het licht van de kredietcrises zou het goed zijn om anticyclisch te investeren in het energieveld.

Smeulders: “Voor mij is dit een van de belangrijkste zaken waar ik deze Statenperiode bij betrokken ben. We kunnen dan ook echt een verschil maken. Brabant is immers goed voor 0,1% van het wereldwijde energieverbruik. En wanneer hier gekomen wordt tot nieuwe innovaties, kan de volledige wereld daarvan meeprofiteren!”