DEN BOSCH - Fractievoorzitter Johan Martens van GroenLinks heeft vandaag tijdens het debat over het Burgerinitiatief Megastallen-Nee nadrukkelijk gepleit voor meer aandacht voor de volksgezondheid. Dat betekent dat de provincie minimaal 1.500 meter afstand moet aanhouden tussen intensieve veehouderijen onderling en een zelfde afstand ten opzichte van woonwijken. Ook moet er een verbod komen op het houden van twee diersoorten op één locatie én mogen er geen megastallen worden gebouwd. Daarnaast moet het antibioticagebruik in de veesector drastisch worden aangepakt. De volledige tekst van Johan Martens:
De huidige veehouderij in Nederland zit op een dood spoor. En in die mening staat GroenLinks niet alleen. Een citaat: "Hoe lang moeten wij nog accepteren dat de intensieve veeteelt in Brabant met zijn enorme concentraties niet meer is dan slechts grondstoffenleverancier aan het buitenland? Moeten wij maar aanzien dat de toegevoegde waarde van vleesproducten in het buitenland wordt gemaakt en verdiend, terwijl wij in Brabant letterlijk met de stront en ziektes zoals de Q-koorts blijven zitten?"
Dit citaat is niet van het burgerinitiatief Megastallen Nee of van Milieudefensie. Maar van de heer Swinkels, voorzitter van de BZW. En worden onze Brabantse boeren van de huidige vorm van veehouderij wel beter? Helaas. Elk jaar stoppen 200 boeren in onze provincie en als het zo doorgaat is Noord-Brabant binnenkort "uitgeboerd".
Toekomst?
Is er nog toekomst voor boeren in Brabant? Jazeker, maar dan moet de veehouderij rigoureus een andere koers in slaan. Geen bio-industrie die zich richt op grootschalige bulkproductie met de focus op een lage kostprijs. In het dichtbevolkte Brabant met ruim 30 miljoen koeien, varkens en kippen en bijna 2,5 miljoen mensen is dat vragen om problemen.
De toekomst van de Brabantse landbouw ligt bij een duurzame en grondgebonden landbouw die past in de aard en schaal van het Brabantse landschap. Een landbouw die uitgaat van gesloten kringlopen en waar dierenwelzijn niet getoetst wordt aan maximale opbrengst maar of een dier haar natuurlijk gedrag kan uiten. Een duurzame landbouw waar GroenLinks altijd al voorstander van is geweest.
Door vandaag de voorstellen van het Burgerinitiatief over te nemen zetten we een eerste stap richting die duurzame veehouderij. Wij zijn het burgerinitiatief Megastallen Nee zeer erkentelijk dat het er aan heeft bijgedragen dat het denken over de toekomst van de Brabantse landbouw in een stroomversnelling is gekomen. Dank daarvoor en dank voor alle energie die zij er in hebben gestoken en er nog in steken om uiting te geven aan hun betrokkenheid bij het Brabantse platteland.
Grenzen
Maar wil de sector en een individuele boer zijn keuze goed kunnen maken dan dienen wij hier vandaag duidelijk aan te geven welke grenzen er zijn voor de landbouw in Brabant. Welke grenzen wil GroenLinks dan stellen. Wat ons betreft moeten de ontwikkelingen van de veehouderij aan een viertal criteria getoetst worden.
Deze criteria moeten onderdeel worden van de handleiding duurzame locatie. Zodat een duurzame locatie weer een echte duurzame locatie is en niet bij voorbaat alle locaties onder die definitie vallen. We vragen GS daarom de uitkomst van de besluitvorming vandaag onderdeel te laten zijn van een aangepaste handleiding duurzame locaties en deze aangepaste handleiding ter bespreking te agenderen in een volgende commissie Ruimte en Milieu.