Zaterdag 12 februari vertrok een GroenLinksbus van Den Bosch, via Berlicum en Heeswijk-Dinther naar Veghel. Met o.a. lijsttrekker Paul Smeulders, tweedekamerlid Linda Voortman en de Bossche kandidaat voor Provinciale Staten Hagar Roijackers. Onderweg vroegen en (kregen) zij voor een beter openbaar vervoer in Brabant. Als het aan GroenLinks ligt komt dat er door invoering van de tram: schoon, snel én veilig!

Op zijn weblog doet Paul Smeulders verslag van de rondrit.

De provincie wil de N279 (de weg langs het kanaal, van Den Bosch naar Helmond) verdubbelen. Dat is geen goed idee, omdat het voor meer problemen zorgt dan het oplost. Tegelijkertijd zijn er recent mooie plannen gepresenteerd om te komen tot hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in de regio Noordoost-Brabant. Wanneer dit gerealiseerd moet zijn? Pas in 2028! Waanzin, als je het mij vraagt. GroenLinks is er daarom voorstander van om het geld dat kan worden bespaard door af te zien van verbreding van de N279, te investeren in HOV. GroenLinks wil een HOV-lijn langs de Zuid-Willemsvaart die kan uitgroeien tot een railverbinding (tram of lightrail).

Ter promotie van dit voorstel maakte GroenLinks Brabant gisteren samen met Tweede Kamerlid Linda Voortman (foto) met de bus een rit van ’s-Hertogenbosch, via Berlicum en Heeswijk-Dinther naar Veghel. Op verschillende plaatsen langs de route spraken we met belangstellenden. De reacties waren louter positief! “Aan een goed openbaar vervoer hebben wij meer dan aan een snelweg,” was een veelgehoord argument.

Het was inspirerend om met veel Brabanders te spreken over onze plannen voor een ontspannen Brabant. De foto’s van de actiedag (perfect georganiseerd door Peter van Doremalen, raadslid in Den Bosch), vind je hier. Niets zo leuk trouwens als gezamenlijk campagnevoeren met een bus. Aan boord ontstaat een teamgevoel: samen doen we er alles aan om op 2 maart een prachtige uitslag te boeken!

Meer lezen van Paul kan op zijn website