Zoals het CBS aangeeft telt Nederland ruim 600.000 werklozen. Nog eens 500.000 mensen zijn beschikbaar voor de arbeidsmarkt maar duiken in de cijfers niet op. Daarnaast zijn er ruim 1,1 mln. mensen die wel een baan hebben, maar meer uren willen werken. Opgeteld gaat het om ruim 2,2 mln. Nederlanders. Het gaat dus veel slechter met de arbeidsmarkt dan alleen de werkloosheidscijfers doen vermoeden.
Voor GroenLinks is het blijft het onbestaanbaar dat we als samenleving accepteren dat er werklozen zijn, dat mensen structureel buiten de boot vallen en dat zij die werken dat veelal doen onder grote werk- en tijdsdruk. Hier moet structureel iets aan gedaan worden. Landelijk pleit GroenLinks daarom voor een vierdaagse werkweek, zodat werk beter verdeeld kan worden. Daarenboven pleit GroenLinks in Provinciale Staten voor een inclusieve arbeidsmarkt: werkzekerheid gecombineerd met de werving van bedrijven die zich hier voor langere tijd willen vestigen en die duurzame arbeidsrelaties serieus nemen. Dus geen energie steken in flexbanen in de tuinbouw, de voedingsindustrie en de logistiek, maar investeren in toekomstbestendige banen bij innovatieve MKB-bedrijven ondersteunt door mobiliteitscentra die mensen helpen bij om- en bijscholing en werkzekerheid kunnen bieden.
Dit College ziet zichzelf wat dat betreft ten onrechte als neutrale speler. Het feit dat dit College flexibiliteit op de arbeidsmarkt als natuurlijk gegeven accepteert, gaat voorbij aan de ontwikkeling dat met name multinationale corporate bedrijven alles doen om belasting te ontwijken en de gewone belastingbetaler steeds vaker moet zien rond te komen van meerdere parttimebanen. Dat is een onrechtvaardige uitholling van onze samenleving die we niet kunnen accepteren en die ook in Brabant om een antwoord vraagt.
Daarom pleit GroenLinks voor:
1. Afspraken over werkzekerheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen met bedrijven en instellingen die zich hier vestigen en die van Brabantse werklocaties gebruik willen maken.
2. Het ondersteunen van sociale innovatie in en tussen bedrijven en instellingen door het creëren van experimenteerruimtes en experimentele werkloosheidsvrijezones.
3. Het opzetten van een netwerk aan mobiliteitscentra.
4. Meer aandacht voor scholing, verbetering van vaardigheden, techniek en versterking van het vmbo en mbo.
Ook het College geeft aandacht aan voorgaande punten, maar kon wat ons betreft onvoldoende duidelijk maken wat met de beoogde miljoenen aan arbeidsmarktbeleid concreet gedaan gaat worden. Het wachten is op de plannen die door de vier Brabantse arbeidsmarktregio’s worden opgesteld. Die zouden wel concreet zijn. GroenLinks houdt de vinger aan de pols.