DEN BOSCH - GroenLinks is tegen de aanleg van commerciële helihavens in Brabant. Het provinciebestuur zet de deur echter open voor dergelijke initiatieven. Dat blijkt uit de concept notitie 'luchtvaart in Brabant' die 6 maart is besproken in de commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid. Opmerkelijk detail: Eindhoven Airport ontbreekt volledig in deze notitie.

Paul Smeulders gaf daarom namens GroenLinks aan dat hij uitkeek naar een notitie mét Eindhoven Airport, gezien het belang daarvan voor de Brabantse Luchtvaart. Wat wel in de notitie staat, is dat Brabant kiest om de groei van de regionale vliegvelden Budel en Seppe binnen de vastgestelde grenzen te houden. Daar kan GroenLinks zich wel in vinden. Smeulders was echter minder enthousiast over de inhoud van de notitie ten aanzien van de helihavens.

Helihavens
Na bestudering van het 'Onderzoek netwerk van helihavens in Brabant' kan GroenLinks niets anders concluderen dan dat de voordelen absoluut niet opwegen tegen de nadelen. De belangrijkste reden om geen voorstander van een aanleg van een netwerk van helihavens te zijn, is dat helihavens over het algemeen niet of nauwelijks een bijdrage leveren aan het oplossen van bereikbaarheidproblemen.

Tel daarbij op dat in dit onderzoek duidelijk naar voren komt dat er nogal wat nadelen spelen bij het aanleggen en gebruiken van helihavens. Denk daarbij aan de geluidsoverlast, luchtverontreiniging en externe veiligheid. Het Rijk vraagt niet voor niets aandacht voor de geluidsbelasting en emissies die een helihaven mogelijk met zich meebrengt.

Te vrijblijvend
In de notitie staat verder te lezen dat aanvragen voor nieuwe helihavens voor commercieel en privaat gebruik terughoudend worden beoordeeld. GroenLinks vindt dit te vrijblijvend. Ook vermeldt de notitie dat eventuele locaties voor commerciële lijn- en taxihelikoptervluchten zich zullen beperken tot een gering aantal plaatsen bij grote steden. Daarmee zet GS de deur open voor allerlei ongewenste initiatieven. GroenLinks wil dit uitsluiten: geen commerciële helihavens in Brabant.