Zoals je ongetwijfeld hebt vernomen heeft de rechtbank in Den Haag onlangs geoordeeld dat de Staat meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen. Het komt er in korte termen op neer dat de overheid ervoor moet zorgen dat de uitstoot in Nederland in 2020 ten minste 25% lager is dan in 1990. Stichting Urgenda had de rechtbank om een uitspraak verzocht. Daarom stelt GroenLinks Brabant voor tot een bijeenkomst over het provinciaal klimaatbeleid van onze provincie.
Zorgplicht overheid
De rechter heeft geoordeeld dat de overheid meer moet doen om het dreigende gevaar veroorzaakt door de klimaatverandering te keren, gegeven ook haar zorgplicht voor de bescherming en verbetering van het leefmilieu. De effectieve controle op het Nederlandse emissieniveau moet als een taak van de overheid worden beschouwd. Volgens de rechter mag de overheid zich niet verschuilen achter het argument dat de oplossing van het wereldwijde klimaatprobleem ook afhangt van andere landen. Elke vermindering van uitstoot draagt namelijk bij aan het voorkomen van een gevaarlijke klimaatverandering. Nederland moet als geïndustrialiseerd land hierin het voortouw nemen.
Ook Noord-Brabant draagt verantwoordelijkheid
Internationaal en nationaal bestaat er grote overeenstemming over de ernst en omvang van het klimaatprobleem die het noodzakelijk maken om maatregelen te nemen ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Op basis van het huidige beleid zal Nederland in 2020 een vermindering van ten hoogste 17% bereiken. Dat is onder de norm van 25 tot 40% die in de klimaatwetenschap en het internationale klimaatbeleid noodzakelijk wordt geacht voor de geïndustrialiseerde landen en waaraan ook Nederland zich heeft gecommitteerd.
Ook de provincie Noord-Brabant maakt onderdeel uit van de Staat der Nederlanden en wordt dus evenzeer door deze rechterlijke uitspraak aangesproken. In tegenstelling tot verschillende andere provincies en ook gemeenten ontbeert onze provincie een officieel klimaatbeleid. Om die reden heb ik namens de GroenLinks-fractie statenvragen gesteld over de implicaties van de rechterlijke uitspraak voor al het beleid waarvoor de provincie verantwoordelijkheid draagt, in het bijzonder het energiebeleid.
Beeldvormende bijeenkomst
In afwachting van de beantwoording van deze vragen, wil GroenLinks Brabant vorm en inhoud geven aan de kaderstellende rol van Provinciale Staten op het terrein van klimaatbeleid. De vraag is niet meer of we aan klimaatbeleid gaan doen, maar hoe we er invulling aan gaan geven. Om hiermee een begin te maken stellen wij voor om na de zomer een beeldvormende bijeenkomst over provinciaal klimaatbeleid te beleggen met inbreng van Urgenda en andere deskundigen op het gebied van lokaal, provinciaal en (inter)nationaal klimaatbeleid. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een rondetafelgesprek. We zouden onder meer de volgende vragen kunnen behandelen:
- Wat verstaan we onder provinciaal klimaatbeleid? Wat is het wel en wat niet? Wat doen we al?
- Wat is een goed ambitieniveau van de provincie gegeven de uitspraak van de rechter en de specifieke economische en ecologische omstandigheden in Brabant? 25% CO2-reductie of meer?
- Hoe vertalen we deze ambitie naar de verschillende beleidsprogramma’s? Welke normen en kaders geven we het College mee?
De opbrengst van de bijeenkomst kan tevens dienen om als Staten een bijdrage te leveren aan de uitwerking van het bestuursakkoord. In dit akkoord worden namelijk geen klimaatdoelen genoemd.