De roep om bescherming van Nederlandse bedrijven tegen vijandige overnames klinkt steeds luider. Actueel zijn Unilever en Akzo-Nobel. Beide bedrijven kregen ongevraagd een miljardenovername bod voor de kiezen. GroenLinks Brabant maakt zich zorgen en wil van Gedeputeerde Staten weten wat zij doen om de Brabantse bedrijven te beschermen tegen deze agressieve vorm van kapitalisme.
Oud-Shell topman en president-commissaris bij onder andere Philips en ING, Van der Veer maakt zich ook zorgen. Zo stelde hij afgelopen week in het NOS Radio 1 Journaal dat vijandige overnames de donkere zijde van het kapitalisme zijn. Grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, vinden dat de overheid in overnamegevechten niet de rol van beschermer van Nederlandse bedrijven op zich moet nemen. Hun belangenorganisatie Eumedion wil een uitzondering maken voor bedrijven die van "vitaal belang" zijn voor de Nederlandse samenleving. GroenLinks Brabant wil van GS weten welke Brabantse bedrijven zij onder deze noemer schaart en of zij betere beschermingsconstructies voor deze en andere bedrijven wil.
Niet alle overnames zijn vijandige overnames. Voorbeelden van niet vijandige overnames zijn NXP en recent VanderLande. Maar ook bij deze overnames geldt meer dan eens dat het belang van de aandeelhouders zwaarder weegt dan de continuïteit van het bedrijf en de belangen van werknemers, leveranciers, klanten en de samenleving. GroenLinks vragen GS daarom of zij bereid zijn de zeggenschap van andere belanghebbenden dan de aandeelhouders te versterken, bijvoorbeeld door te pleiten voor het gebruik van gecertificeerde aandelen en het stimuleren van het gebruik van private of onderhandse financieringen boven verhandelbare aandelen.