GroenLinks Brabant verwelkomt Sjo Smeets als nieuw fractielid

Sjo Smeets maakte vandaag bekend uit de Statenfractie van D66 te stappen en zich aan te sluiten bij GroenLinks. Fractievoorzitter Patricia Brunklaus: “Gedegen en gedreven; Sjo Smeets past goed in het profiel van onze partij. We werken al anderhalf jaar goed samen, onder meer op de groene dossiers.” Partijvoorzitter Karin van den Berg: “Sjo is een groen politicus met een sociaal hart. We zijn blij dat hij ervoor heeft gekozen zijn ervaring en talent voor GroenLinks in te zetten.”

De overstap volgt op een jaar nadenken. Het boek van Jesse Klaver trok hem over de streep. Sjo Smeets: “Voor mijn verjaardag op 27 november kreeg ik van mijn oudste zoon het inspirerende boek De mythe van het economisme cadeau, een onversneden pleidooi voor nieuw idealisme. Eén van de hoofdstukken heeft als titel ‘De werknemer is geen wegwerpartikel’.”

Gezonde én sociale economie

De toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt en de doorgeschoten marktwerking in sectoren als de zorg, in de schoonmaakwereld, het openbaar vervoer en in de transportsector vormen voor mij een doorn in het oog”, zegt het Smeets. “Minder flexwerk, meer werk voor jong en oud en meer zekerheid voor jongere en oudere werknemers vormen de basis voor een gezonde en sociale economie.”

Balans zoeken

Sjo stelt dat economen, net als veel politici, de regulerende werking van de markt stelselmatig overschatten. “GroenLinks staat voor een fundamentele en innovatieve verduurzaming van onze samenleving waarbij aandacht voor de economie, de mens en het milieu in balans moeten blijven. GroenLinks is links, groen en idealistisch en dat spreekt mij aan!”

Patricia Brunklaus verwelkomt hem als nieuw fractielid: “Sjo Smeets is sterk op provinciale onderwerpen, is bestuurlijk ervaren en heeft verstand van financiën. We zullen hem op basis van zijn kennis en talent een passende rol geven in onze Statenfractie.”