DELTAGEBIED - De verwachte stijging van de zeewaterspiegel en de grote hoeveelheden water die worden aangevoerd via Rijn en Maas vragen om ingrijpende aanpassingen in het Deltagebied. De Statenfracties van GroenLinks in Zeeland en Noord-Brabant hebben daarom afspraken gemaakt om samen de problematiek zo spoedig mogelijk weer op de agenda van Provinciale Staten in beide provincies te krijgen.
Tijdens de campagne van de Tweedekamer verkiezingen ondertekenden de kamerfractie en de Statenfracties van GroenLinks uit Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant op de Grevelingendam een manifest om de Deltawerken klimaatbestendig te maken en de oorspronkelijke ecologische kwaliteit van de Delta te herstellen. Nu een jaar later constateren de ondertekenaars dat er nauwelijks iets is gebeurd. Daarom troffen de Zeeuwse en de Brabantse Statenfractie elkaar opnieuw op de Grevelingendam om de situatie te bespreken.
Zeewaterspiegel
De verwachte stijging van de zeewaterspiegel en de grote hoeveelheden water die worden aangevoerd via Rijn en Maas vragen om ingrijpende aanpassingen in het Deltagebied. Al sinds 2003 is duidelijk welke maatregelen er getroffen moeten worden. De meest dringende zijn o.a. maatregelen om het Veerse Meer weer gezond te maken door te voorkomen dat voedselrijk polderwater instroomt en het Volkerak-Zoommeer vrij maken van blauwalgenbloei door het zoet - en zoutwater getijde weer de ruimte te geven.
Ondertussen verdwijnen er steeds meer ecologische waarden in de Oosterschelde, doordat de slikken verdwijnen waardoor de dijken eerder moeten worden versterkt. Deze problematiek wordt bovendien versterkt, doordat het ingepolderde land steeds verder inzakt.
Deltaraad
De uitvoering ligt in handen van de Deltaraad die uit gedeputeerden van de drie provincies en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat bestaat. Na de Statenverkiezingen wordt Brabant vertegenwoordigd door Onno Hoes. Wij hebben de indruk dat deze raad veel te weinig bij elkaar komt en veel aandacht besteed aan de landbouwbelangen, waardoor de aanpak van de problemen vertraagd wordt. Dit proces speelt zich volledig buiten de Staten af.
Op dit moment moet de nieuwe staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat een standpunt innemen over de laatste onderzoeken. De Statenfracties van GroenLinks in Zeeland en Noord-Brabant hebben onlangs afgesproken om in het vervolg samen op te trekken en de problematiek zo spoedig mogelijk weer op de agenda van Provinciale Staten in beide provincies te zetten.