Op 7 juli spreken Provinciale Staten van Noord-Brabant zich uit over een maatregelpakket rond de veehouderij. GroenLinks Brabant kijkt daarbij naar de toenemende effecten op de stad, zoals mestfabrieken op industrieterreinen. En eist dat er snel een gezondheidskader komt.

Lost mestverwerking de problemen op? GroenLinks vindt van niet. Feitelijk stimuleer je de industriële veehouderij: weinig grond, veel stront. Je ontkoppelt daarmee de landbouw nog sterker van het land, de bodem. Het wordt industrie, biochemie zelfs. Er verrijzen straks mestfabrieken op bedrijventerreinen nabij onze steden, zonder dat we de omgevingseffecten kennen. In Oss en Roosendaal is het verzet fors.

Met de dreiging van een mestfabriek nabij een woonwijk laten ook stedelingen van zich horen. En terecht. Statenlid Hagar Roijackers: “Brabant mag geen wereldwijd experiment worden. Mestverwerkingstechnieken zijn nog niet door- en uitontwikkeld. Enorme hoeveelheden mest met nieuwe technieken gecombineerd in een dichtbevolkt gebied betekent risico's nemen. Economische risico's, want er is nog lang niet voldoende afzet voor de Brabantse mestproducten. Ecologische risico's, want er blijft na verwerking nog steeds te veel stikstof over. En risico's voor de omgeving als de techniek hapert. GroenLinks vindt het onbestaanbaar dat we nu beleid vaststellen, zonder de gezondheidskaders te kennen, want die volgen pas eind dit jaar. We dienen daarom een motie in. Wat ons betreft mag er geen mestfabriek komen voordat dit kader er is.”

Natuurinclusieve landbouw

De motie gezondheidskader is niet het enige initiatief van GroenLinks Brabant. Roijackers: “We komen op voor de natuurinclusieve boeren. Deze produceren mooie producten voor de lokale markt, in en met hun omgeving, met respect voor natuur en dieren. Daar hebben we al prachtige voorbeelden van en daar kunnen we er gerust nog veel meer van krijgen in Brabant. Daarom dient GroenLinks op 7 juli ook initiatieven in om deze vormen van landbouw ruimte en perspectief te geven in Brabant.”