DEN BOSCH - De Statenfractie van GroenLinks heeft met ongeloof kennisgenomen van de begrenzing van het Groene Woud. Boterwijk-West en Kloosterstaat worden buiten het Groene Woud gehouden. Onbegrijpelijk, want datzelfde Groene Woud is nog maar enkele maanden geleden als een van de kroonjuwelen in het bestuursakkoord van CDA, VVD en PvdA opgenomen.
Zowel Boterwijk als de Kloosterstraat zijn bijzondere cultuurlandschappen. Bovendien bieden zij door hun ligging op korte afstand van respectievelijk Oirschot en Den Bosch unieke recreatieve mogelijkheden. Al met al reden genoeg voor bescherming en dus permanente bescherming binnen het Groene Woud. In een persbericht schrijft het provinciebestuur echter: “Opname van de Kloosterstraat binnen het Groene Woud is pas een mogelijkheid wanneer het gebied niet langer is bestemd als verstedelijkingslocatie.
Het college laat verder weten: 'GS leggen de begrenzing van Nationaal Landschap Het Groene Woud zo dat Boterwijk-Oost te Oirschot er binnen valt. De strook in Boterwijk-West ten noorden van de A58 - in zowel streekplan als reconstructieplan aangeduid als mogelijk doorgroeigebied glastuinbouw - valt buiten het Nationaal Landschap. Zodra de uitkomsten bekend zijn van een alternatievenonderzoek dat de gemeente Oirschot op dit moment uitvoert, is eventuele herbegrenzing aan de orde.'
Kritische vragen
Volgens GroenLinks kan aan dit standpunt maar één conclusie worden verbonden: Gedeputeerde Staten besluit om economische redenen het Groene Woud kleiner te maken. Dat betekent dat deze coalitie economie verkiest boven ecologie!
De Statenfractie van GroenLinks is het daarmee absoluut oneens. De begrenzing van het Groene Woud moet zodanig zijn dat het een logisch geheel is, waarbij de huidige natuur en landschapswaarden niet ondergeschikt moeten zijn aan toekomstige economische ontwikkelingen.
Wat Groenlinks betreft dienen de Kloosterstraat en Boterwijk-West dan ook binnen de begrenzing van het Groene Woud te vallen. Dit standpunt heeft de fractie in de commissie Ruimte en Milieu ook ingebracht maar kreeg hiervoor geen meerderheid.