Dankzij groeiend verzet in de regio Eindhoven tegen de voorgenomen voorkeurstracés van de Ruit om Eindhoven/Helmond alsook de West-Parallel, komt er veel extra onderzoek naar knelpunten. Dat is vastgesteld in de Stuurgroep van de Ruit, onder druk van de gemeenteraden van Eindhoven, Helmond, Son en Breughel, Nuenen en anderen. Daaraan waren publieksacties voorafgegaan, zowel langs het Wilhelminakanaal als bij Dommelen.
Groeiend verzet
Nu voor het grotere publiek duidelijk begint te worden waar de mogelijke nieuwe wegen rondom Eindhoven komen te liggen, groeit het verzet. In de afgelopen weken waren er twee grote publieksacties. Een in Dommelen met honderden tegenstanders van het voorgenomen tracé over de Keersopperdreef net ten westen van Dommelen, een beekdal dat Natura 2000 gebied is. Daarnaast zullen geluidsoverlast en fijnstof in de wijken ernaast merkbaar zijn. Binnenkort beraden de gemeenteraden zich over deze plannen voor een nieuwe weg naar België. Zij moeten hun bestuurders advies geven in verband met de komende besluitvorming in de Werkgroep West-Parallel.
Ruit om Eindhoven/Helmond
De tweede actie was tegen de aanleg van de Ruit om Eindhoven, in het bijzonder de aanleg van een nieuwe verbinding tussen Son en Aarle-Rixtel, vlak onder het Wilhelminakanaal. Het gaat hier om een vierbaansweg door prachtig natuurgebied, de Dommel kruisend met een het landschap ontsierende brug, recreatief gebied aantastend en vlak langs woongebieden met aantasting van de leefbaarheid. En vooralsnog geen tunnels die in het bereikbaarheidsaccoord van 2007 nog werden genoemd.
Honderden fietsers trotseerden het aanvankelijk slechte weer om te verzamelen bij een fietscafe tussen Son en Aarle-Rixtel.
Daar spraken vertegenwoordigers van actiegroepen, politieke partijen die tegen de Ruit zijn (waaronder ondergetekende namens GroenLinks; zie foto) en de Brabantse Milieu Federatie.
Niet alleen het voorgenomen tracé lag onder vuur, maar ook de aannames die er aan ten grondslag liggen. De belangrijkste is wel dat de onderliggende groeiscenario’s en mobiliteitsprognoses steeds meer worden betwijfeld. Meerdere recente rapporten wijzen daar op. Daarnaast vindt menigeen dat er veel meer maatwerk oplossingen moeten komen voor knelpunten en dat slimme technologie moet worden gebruikt om file’s te bestrijden. En zeker in deze regio met zijn automotive-cluster.
Gemeenteraden kritisch
In de gemeenteraden die betrokken zijn bij de Ruit zijn de voorgenomen tracés zeer kritisch beoordeeld en voorzien van allerlei aanbevelingen. Vier grote punten zijn de aansluiting bij Ekkersrijt op de A58 (i.p.v op de Kennedylaan), geboorde tunnels onder de Dommel en bij Aarle-Rixtel en een omleiding rond Dierdonk. Alles bijeen leidt dit tot honderden miljoenen extra geld dat er niet is. De businesscase is dus niet sluitend.
Uiteindelijk besloot de Stuurgroep deze week toch tot het voorgenomen voorkeurstracé, maar met de toezegging dat alle genoemde knelpunten nader onderzocht gaan worden op hun mogelijkheden. Het probleem wordt dan uiteraard de bekostiging en dan zijn we waarschijnlijk weer terug bij de discussie over nut en noodzaak van de Ruit. Zoals vele sprekers op de actiedag en in de gemeenteraden al stelden. Daarmee staat het bereikbaarheidsaccoord uit 2007 weer op losse schroeven.