Giga-geitenstal Rossum van de baan

In Rossum verrijst geen enorme geitenhouderij aan de Schoofbandweg in Rossum. Omwonenden reageren opgelucht, en GroenLinks ook. “Een klinkend resultaat dat met vereende krachten is bereikt”, concludeert Brabants Statenlid Hagar Roijackers.

Hoe zat het ook alweer? Op slechts enkele kilometers van de Brabantse grens, in Rossum, wil een ondernemer een giga-geitenstal bouwen met plek voor 5100 dieren. Het gemeentebestuur van Maasdriel werkte aanvankelijk mee aan de vestiging. Maar omwonenden zijn bezorgd over stank, overlast, de uitstoot van ammoniak en de verspreiding van Q-koorts.

GroenLinks Maasdriel onderneemt actie en GroenLinks Brabant stelt Statenvragen. Ook de pers komt in actie. Zo schrijven meerdere kranten over de Statenvragen en antwoorden van het Brabantse College en krijgt het GroenLinkse raadslid Kees van Drunen uit Maasdriel in het NCRV-programma De Monitor ruimte om de zaak uit de doeken te doen.

Oplossing
Met succes. De gemeente Zaltbommel maakt op 12 juli bekend een deel van het perceel te kopen, exclusief de woning. Alle bedrijfsbebouwing wordt gesloopt en de bestaande bedrijfswoning krijgt een woonbestemming. De locatie krijgt geen agrarische bestemming meer. Verderop kan nog wel een industrieterrein (Wildeman II) worden uitgebreid, maar daartegen bestaat lang niet zoveel maatschappelijke weerstand naar als tegen de komst van de mega-geitenstal.

Hagar Roijackers: “Veel mensen hebben meegewerkt aan deze oplossing, die voor alle partijen goed is. Dikke pluim voor onze GroenLinks-collega Kees van Drunen uit Maasdriel die, aanvankelijk tegen de klippen op, steeds constructief en volhoudend bleef. Net zolang tot er wél beweging in de zaak kwam. Inspirerend voor alle politici: blijf je constructief verweren tegen plannen die echt niet door de beugel kunnen.”