Doordat de meerderheid van Provinciale Staten 7 februari instemde met de Verordening Ruimte, krijgt de intensieve veehouderij in Brabant weer ontwikkelruimte. GroenLinks stemde tegen de Verordening. Fractievoorzitter Paul Smeulders: “Ondanks de goede intenties en mooie woorden van Gedeputeerde De Boer en coalitiepartijen VVD, CDA en SP is er geen zicht op minder vee in Brabant. Bovendien is het onduidelijk hoe de enorme overlast wordt aangepakt.” Smeulders betreurt het dat de meerderheid van de partijen in Provinciale Staten tegen een referendum over de toekomst van de veehouderij in Brabant is.
Proces
In december 2011 stelden Provinciale Staten het koersdocument ‘De transitie van stad en platteland, een nieuwe koers’ vast. Maart 2012 spraken de Statenleden naar aanleiding van de Ruwenbergconferentie, of Brabantberaad, over de ‘Zorgvuldige Veehouderij 2020.’ 7 februari 2014 lag de vertaling daarvan in de Verordening Ruimte en de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) voor.
Ontwikkelruimte is op
In tegenstelling tot alle andere woordvoerders richtte Paul Smeulders zich niet op onderdelen van de Verordening Ruimte. Paul Smeulders lichtte dat als volgt toe in zijn betoog: “Het heeft geen zin om te praten over details, als het uitgangspunt van het provinciale beleid zoals vastgesteld in het BrabantBeraad niet deugt. Het probleem aan het credo ‘Ontwikkelruimte moet je verdienen en is ook niet onbegrensd’ is natuurlijk niet de begrenzing, ook niet het verdienen, maar het feit dat er helemaal geen ontwikkelruimte is. Die is allang op. De oplossing is niet meer techniek, maar zijn simpelweg minder dieren. Laten we geen belastinggeld meer investeren in een duurzame veeteelt die op deze ongekende schaal never-nooit-niet duurzaam kan worden. Laten we ons geld nuttig inzetten: voor het saneren van de veeteelt in Brabant.”
Referendum over veehouderij
GroenLinks diende tijdens de behandeling maar één motie in. Smeulders stelde voor dat de provincie volgend jaar op de dag van de Statenverkiezingen een referendum houdt over de vraag of de veeteelt in Brabant nieuwe ontwikkelingsruimte krijgt. Lees daarover het opinieartikel (LINK) dat op de dag van de Statenvergadering in het Eindhovens Dagblad stond. Helaas steunden alleen de PVV, de Partij voor de Dieren en de Onafhankelijke Statenfractie het voorstel van GroenLinks.
Volksgezondheid ondergeschoven kindje
Een amendement van het CDA en de VVD om de fijnstofnorm te versoepelen – een wens van boerenbelangenorganisatie ZLTO – werd met steun van PVV wél aangenomen. Dit heeft nadelige invloed op de volksgezondheid van de Brabanders. De gezondheidsclausule in de BZV is gericht op gezondheidsaspecten op bedrijfsniveau, terwijl het juist gaat om de cumulatie. Bovendien staan 90% van de pluimvee- en circa tweederde van de varkensbedrijven te dicht bij elkaar. Dat is volgens het RIVM een risico voor de verspreiding van dierziekten – of erger – zoönosen die kunnen overspringen van dieren op mensen. Ook daar doet de provincie niets aan.
Onduidelijkheid over urgentiegebieden
Er bestaat veel onduidelijkheid over de zogenoemde urgentiegebieden. Dit zijn de aller-aller-aller-overbelaste gebieden waar zelfs volgens de ZLTO een onacceptabele situatie is ontstaan. Gedeputeerde Staten wil gemeenten die gebieden laten bepalen en aanpakken, zonder adequate juridische en financiële instrumenten. Smeulders heeft twijfels bij deze aanpak, ook omdat heel Brabant in de ogen van GroenLinks overbelast is.
Heel Brabant overbelast
De gehele provincie Noord-Brabant heeft veruit de allerhoogste veedichtheid van Europa. De Peelregio spant de kroon met 4.6 miljoen varkens. Dat zijn 2.333 varkens per vierkante kilometer, nauwelijks te bevatten aantallen. Deze cijfers tonen aan dat de hele provincie te zwaar overbelast is. Kringlopen sluiten (ook een ambitie van de provincie) is op deze manier onmogelijk.
Bewonersgroeperingen teleurgesteld
Voor aanvang van het Statendebat waren er twee demonstraties. Tientallen varkenshouders veroorzaakten vrijdagmorgen veel overlast door – zonder enige vergunning – ruim een uur de parkeerplaats bij het Provinciehuis te blokkeren. De betoging van het provinciale Burgerplatform Minder Beesten was daarentegen keurig. De actiegroep vroeg aandacht voor de gezondheidsrisico’s en de overlast van de alsmaar groeiende vee-industrie in onze provincie. Na afloop van het debat waren de leden van Burgerplatform Minder Beesten zwaar teleurgesteld in de uitkomst (LINK http://www.knakdeworst.nl/stembewustop2maart/?p=8429#more-8429). Over de bijdrage van GroenLinks waren de burgers wel te spreken. Smeulders kreeg tijdens zijn betoog meerdere malen applaus vanaf de publieke tribune.