DEN BOSCH - Nieuwe bedrijventerreinen in Etten-Leur en zuidelijk van de A58 (Oosthoek) zijn de komende 10 à 15 jaar niet nodig. Dat blijkt uit een verkennende studie naar de locaties voor bedrijventerreinen die op vrijdag 23 januari werd besproken in de commissie Ruimte en Milieu. Voor de middellange termijn wordt ingezet op het gebied oostelijk van De Middendonk, dat aansluit op het bestaande bedrijventerrein.

GroenLinks is blij dat nu wordt ingezien dat een bedrijventerrein bij de Oosthoek overbodig is. "Maar we moeten niet in de val lopen door nu in te stemmen met de nieuwe locatie, anders komen we van de regen in de drup", zegt fractievoorzitter Johan Martens. "De behoefte aan nieuw terrein is in het rapport totaal niet onderbouwd en er is ook niet aangegeven hoeveel hectare door herstructurering nog te vinden is in Etten-Leur."

Volgens Martens blijkt uit luchtfoto's dat er nog genoeg ruimte op bestaande
terreinen is. "GroenLinks staat dan ook voor duidelijke keuzes. Schrap Oosthoek definitief als mogelijke locatie zelfs in de verre toekomst. En waarom wordt Middendonk weer genoemd? Reeds in 2004 viel Middendonk af als bedrijvenlocatie. Met name op aandringen van GS die volhielden dat de cultuurhistorische waarden dit niet mogelijk maakten dat hier een bedrijventerrein zou komen."

Bovendien was de kans volgens Martens aanwezig dat dan Hoeven en Etten-Leur aan elkaar zouden groeien. "De groene buffer mocht niet versmald worden. GS hebben Middendonk om die reden dan ook niet opgenomen in het uitwerkingsplan. De argumenten om het destijds niet te doen zijn er nog steeds, bovendien zijn nu de cultuurhistorische waarden vastgelegd op de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie."

"Het bedrijventerrein zou dan binnen een gebied met hoge historische stedenbouw
waarde komen te liggen met een aantal rijksmonumenten er in. Stop er maar mee wat mij betreft en beperk jezelf tot de ruimte die door herstructurering vrij komt op het bestaande bedrijventerrein van Etten-Leur", aldus Johan Martens.