BRABANT - Op het Brabantse platteland verschijnen steeds meer grote veehouderijen met steeds grotere megastallen. In de praktijk blijkt dat bij deze uitbreidingen economische motieven telkens de overhand hebben. GroenLinks vindt dat dierenwelzijn, milieuwinst en landschappelijke inpassing voorop moeten staan.
Landbouw en Noord-Brabant zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook in de toekomst zal de landbouw een rol blijven spelen in onze provincie. Dit moet echter wel een duurzame landbouw zijn.
De commissie Brundtland heeft twintig jaar geleden een aantal essentiële randvoorwaarden gedefinieerd voor duurzame ontwikkeling. We moeten voorzien in de behoeften van de huidige generaties, zonder aantasting van de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien. Met betrekking tot de landbouw betekent dit bijvoorbeeld grondgebondenheid en gesloten kringlopen. Dat is een landbouw waar GroenLinks naar streeft.
Trend ombuigen
De provincie (en het rijk) hebben dan ook een belangrijke rol om de huidige trend naar megabedrijven om te buigen naar een meer duurzamere landbouw. Dit kan door agrariërs nieuwe kansen te bieden, mede gebaseerd op de vele duurzame initiatieven binnen de landbouwsector zelf.
Boeren die milieu- en diervriendelijke productie weten te combineren met streekeigen producten, zorgboerderijen, verkoop vanaf de boerderij en agro-toerisme, moeten volop de ruimte krijgen. In plaats van het wereldwijd slepen met dieren, veevoer en agrarische producten, moeten regionale kringlopen voorop staan.
Streekproducten
Het project StreekSelect van ZLTO en provincie waarmee brabantse streekproducten worden verkocht in supermarkten is hiervan een goed voorbeeld. Brabantse boeren en tuinders krijgen hiervoor een goede prijs voor hun producten en is de noodzaak om met megastallen op de wereldmarkt te concurreren niet meer nodig. De consument heeft hierbij ook zijn eigen verantwoordelijkheid door bij het kopen van een product ook de manier van produceren mee te laten wegen en niet alleen op de laagste prijs te letten.
Voor de huidige intensieve veehouderij blijft duurzame landbouw echter een moeilijk verhaal. Zij gaan gebukt onder de "logica" van productie-efficiency en exportcijfers. Hierdoor komen er steeds grotere bedrijven met steeds grotere megastallen. Gevolg is dat het boerenfamiliebedrijf verdwijnt uit Nederland.
Toetsen
Hoewel uit bovenstaande blijkt dat GroenLinks een andere ontwikkelingsrichting voor de landbouw voorstaat willen wij niet onze ogen sluiten voor de huidige ontwikkelingen. Wij zullen echter (agrarische) bedrijven blijven toetsen op de thema's dierenwelzijn, milieuwinst en landschappelijke inpassing.
Als er vanuit dierenwelzijn en milieuhygiëne( 0 % uitstoot) acceptabele stallen komen die ingepast kunnen worden in het landschap, dan moeten ze op locaties komen die speciaal voor landbouwontwikkeling zijn aangewezen of op industrieterreinen. In ieder geval niet bij natuurgebieden of in kwetsbare Brabantse landschappen. De reconstructieplannen hadden dit ook als uitgangspunt. Het blijkt echter steeds weer dat de economie bepaalt waar ontwikkelingen plaatsvinden.
Oproep
GroenLinks roept gemeenten dan ook op om zo snel mogelijk hun bestemmingsplannen op orde te maken om te voorkomen dat megastallen op ongewenste locaties komen. De provincie dient de gemeenten daarbij zo veel mogelijk te ondersteunen.