Gedeputeerde Grashoff voortvarend van start

Prominent in het nieuws en werkbezoeken door de hele provincie. Na zijn installatie in juni is onze Gedeputeerde Rik Grashoff (Natuur, Water en Milieu) energiek aan de slag gegaan.

Normaal zijn de zomermaanden rustig voor een provinciebestuurder. Zo niet voor Rik Grashoff, vers geïnstalleerd en op pad gestuurd met een ambitieuze bestuursopdracht. Zoals hij bij installatie zei: “Ik heb heel veel zin om voor Brabant aan de slag te gaan. Voor natuur, biodiversiteit en het Brabantse landschap. Voor droge, maar niet té droge voeten: klimaatadaptatie is een enorme opgave, maar ook een grote kans voor Brabant.”

In het nieuws

Rik was in het nieuws deze zomer. In NRC kwam hij aan het woord over de stikstofuitspraak van de Raad van State (zie ook hieronder). Ook Omroep Brabant vroeg om zijn mening. In het Brabants Dagblad stond Rik maar liefst drie keer: tweemaal over stikstof en eenmaal over het tekort aan experts in natuur, milieu, veiligheid en gezondheid, een onderwerp waar GroenLinks Brabant al langer aandacht voor vraagt.

  • Klik hier voor het artikel in NRC: “De uitstoot moet omlaag. Nul is niet genoeg.”
  • Klik hier voor het artikel in het Brabants Dagblad over de stikstofuitspraak, hier voor het artikel over stikstof en boeren en hier voor het artikel over de Omgevingsdiensten.
  • Klik hier voor het artikel bij Omroep Brabant over de implicaties van de stikstofuitspraak.

Hoofdpijndossier: stikstof

GroenLinks zet stikstofvervuiling al jaren op de agenda. En nu geeft een gerechtelijke uitspraak erkenning dat we écht klem zitten in Nederland. De Raad van State vindt de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) ongeschikt voor het behalen van de Europese natuurdoelstellingen voor ons land. Rik zit als natuurgedeputeerde van Brabant in de kerndelegatie PAS van het interprovinciaal overleg (IPO). Hij voert regelmatig overleg met de ministers Schouten (Natuur en Landbouw) en Van Nieuwenhuizen (Verkeer/Infra). De stikstofuitspraak raakt dan ook veel sectoren: landbouw, industrieterreinen, woningbouw, infrastructuur. Rik heeft Provinciale Staten voor het zomerreces bijgepraat en blijft dit doen. Hij wil recht doen aan de uitspraak van de Raad van State en een daadwerkelijke daling van de stikstof realiseren, zonder Noord-Brabant ‘op slot’ te zetten voor maatschappelijk noodzakelijke ontwikkelingen.

Werkbezoeken

Rik was ‘on the move’ deze zomer. Om de Brabantse natuur en het landschap beter te leren kennen, maakte hij in juni eerst fietstochten door natuurgebieden van West- en Midden -Brabant. Op 5 juli volgde een werkbezoek met Vereniging Markdal, waterschap Brabantse Delta en de gemeenten Breda en Alphen-Chaam. De Maas kwam aan bod op 10 juli, tijdens een bezoek aan het project Meanderende Maas, op uitnodiging van dijkgraaf Lambert Verheijen (waterschap Aa en Maas). Een week later was de Groote Beerze aan de beurt, tijdens een veldbezoek door de blauwgrasvelden met watergraaf Erik de Ridder (waterschap De Dommel).

Op uitnodiging van Staatsbosbeheer bracht Rik op 18 juli een bezoek aan de Strabrechtse heide. Een weids en mooi gebied. Maar ook een plek waar het verdrogingsprobleem duidelijk zichtbaar is. Vernatten van de natuur is hard nodig. Er lijken daarvoor goede kansen. “Laten we die snel pakken”, aldus Rik. UNESCO-biosfeergebied De Maasheggen stonden centraal tijdens een werkbezoek op 19 juli aan De Maasheggen. “Een unieke combi van cultuurhistorie, landbouw en natuur”, concludeerde onze bestuurder. Op 30 juli volgde een werkbezoek aan de Chaamse beken en landgoed Oude Buisse heide, samen met Lars Koreman van Natuurmonumenten. En op 1 augustus leidde niemand minder dan boswachter Frans Kapteijns Rik en anderen rond op de Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen. “De gedrevenheid bij deze mensen voor natuur en biodiversiteit in Brabant is echt top!”, aldus een enthousiaste Gedeputeerde.

>> Foto’s en meer staan op het Twitteracount van Rik: @rikgrashoff

Op 30 augustus is de eerste Statendag na het zomerreces. Statenleden en Gedeputeerde gaan voortvarend verder met het realiseren van een groener, gezonder en socialer Brabant!