Kwaliteit voorop bij onze Omgevingsdiensten. Provinciale Staten spraken op 23 september 2016 weer eens over het verhogen van die kwaliteit. We stelden een verordening vast tot borging van kwaliteit voor vergunningsverlening, toezicht en handhaving. Maar daar heb je pas echt wat aan als alle Brabantse gemeenten meedoen…

Dit jaar werd een Brabantse Omgevingsdienst onder toezicht van het Rijk gesteld. In een Statenmededeling hierover noemt de Gedeputeerde als grootste dilemma het niet opnemen van de kwaliteitscriteria in de wet VTH. In onze aangenomen motie Meer Grip op Omgevingsdiensten droegen de Staten GS op de Omgevingsdiensten aan te sporen met voorstellen te komen die ervoor zorgen dat de kwaliteit van de Diensten omhoog gaat.

En daar staan we nu, met een voorstel voor een nieuwe Verordening in de hand. GroenLinks vraagt zich af: wat regelen we nu precies met deze verordening? Gaat de Brabantse kwaliteit van vergunningsverlening, toezicht en handhaving hiermee omhoog?

Met het kabinet is afgesproken dat de ‘kwaliteitscriteria 2.1’ gerealiseerd worden. Het stuk noemt die ook, maar legt ze niet uit. Opnieuw krijgen wij een stuk vanuit de Gedeputeerde Ecologie dat veel te technisch is voor wat er achter schuilgaat.

Eigen navorsing leert ons dat de criteria betrekking hebben op: opleiding van de medewerkers; werkervaring; kennis; frequentie en snelheid.

De regering heeft de kwaliteitscriteria 2.1 nooit bindend vastgesteld voor gemeenschappelijke regelingen zoals onze Omgevingsdiensten. Kunnen de Brabantse gemeenten eigenlijk wel aan deze criteria voldoen? Nee, zo zeggen ze zelf. Daarom heeft een Brabantse werkgroep de kwaliteitscriteria nader beoordeeld en zijn spelregels opgesteld voor een bodemniveau van de uitvoering.

Waarom vertelt GS ons dát niet als Staten? De provincie houdt voor haar eigen VTH-taken vast aan een goed eisenpakket ten aanzien van kwaliteit. Maar voor Brabantse gemeenten geldt straks een afwijking naar beneden. Dus minder frequentie voor taakuitvoering, minder geëiste werkervaring en voor veel taken is MBO-niveau (en geen HBO-niveau) voldoende.

Kwaliteit verlagen in een tijd waarin provincies en gemeenten er zoveel omgevingstaken bijkrijgen… voor GroenLinks is dat niet acceptabel.

Daarom dienden wij motie  in. Helaas haalde deze niet de meerderheid in PS.