DEN BOSCH - De energiebedrijven Essent en Nuon hebben hun fusie tot een nationale energiegigant gisteren definitief afgeblazen, vanwege gebrek aan vertrouwen. Vorige week lekte al uit dat de gesprekken waren opgeschort. Indien de fusie was door gegaan, had de combinatie geleid tot het grootste energiebedrijf van Nederland.
"Het is niet gelukt tot een onderbouwing te komen van de aandelenverhouding zoals we die in februari hebben vastgesteld", zegt Nuon-topman Ludo van Halderen in NRC Handelsblad. Betrokkenen spreken van gebrek aan vertrouwen tussen beide partijen. Volgens Van Halderen hebben deze week zowel bestuurders en commissarissen als aandeelhouders pogingen gedaan de fusie te redden. „Maar het bleek onmogelijk afspraken te maken hoe we het boekenonderzoek zouden doen.”
Zo’n onderzoek is nodig om vast te stellen of de afgesproken verdeling van de aandelen de juiste was. De aandeelhouders van Essent (provincie Noord-Brabant, Limburg, Overijssel, Groningen en gemeenten in Brabant, Limburg en het noorden) zouden 55 procent krijgen, de aandeelhouders van Nuon (Gelderland, Noord-Holland, Friesland en Amsterdam) 45 procent.
In februari kondigden de energiebedrijven na maanden van geruchten aan dat ze een voorlopig fusieakkoord hadden gesloten. De vorming van een groot nationaal energieconcern achtten zij van vitaal belang om de concurrentie op de internationale markt vol te houden. Ze hoopten een groot Noordwest-Europees energiebedrijf op te bouwen dat kon concurreren met energiereuzen uit Duitsland, Frankrijk en Spanje.
GroenLinks is altijd tegenstander geweest van de vorming van een megabedrijf, omdat daardoor een monopolist op de Nederlandse energiemarkt zou ontstaan. De fractie vindt verder dat een belangrijke nutsvoorziening als stroom in publieke handen dient te blijven. Met de provincie Brabant als één van de grootste aandeelhouders van Essent is dat vooralsnog gegarandeerd.