BRABANT - In 2025 worden er twee keer zoveel goederen in en door Brabant vervoerd. GroenLinks vindt dat we desondanks uiterst terughoudend moeten zijn met de aanleg van nieuwe wegen en meer moeten inzetten op extra goederenspoorlijn tussen Rotterdam en Antwerpen buiten de steden in West-Brabant om. Dáármee kunnen volgens de fractie veel huidige én toekomstige problemen mee worden opgelost.

Door globalisering en groei van de wereldhandel neemt de hoeveelheid goederenvervoer elk jaar toe. Deze groei is weliswaar bevorderlijk voor de economie, maar heeft ook - vaak negatieve - gevolgen voor het milieu. "Om een balans tussen te vinden, is het van groot belang dat er een goede visie komt, waarin duidelijk staat wat wij met goederenvervoer willen. Nu en in de toekomst", aldus Paul Smeulders.

 

Verdubbeling
Uit een notitie van de provincie blijkt dat er nogal wat staat te gebeuren op het gebied van het goederenvervoer in Brabant. Naar verwachting zet de huidige groeitrend door. Dat betekent dat er in 2025 naar verwachting twee keer zoveel goederenvervoer in en door Brabant zal zijn.


Paul Smeulders: "Tijdens de voorbereiding van de notitie hebben we een inspirerende bijeenkomst gehad bij Bavaria. Wat me daar opviel us dat er in Brabant bereid is om ook echt zelf de handen uit de mouwen te steken. Er werd bijvoorbeeld gepleit om meer goederen per spoor en over water te vervoeren. Ik ben dan ook blij dat de zogeheten 'multimodaliteit' in deze nota een belangrijke plaats heeft gekregen."

 

Terughoudend

GroenLinks vindt namelijk dat we uiterst terughoudend moeten zijn met de aanleg van nieuwe wegen. "Het geld dat beschikbaar komt door het niet aanleggen van asfalt kan onder meer worden ingezet voor een nieuwe goederenspoorlijn van Rotterdam naar Antwerpen vice versa die aansluit op de Betuwespoorlijn buiten de Brabantse steden om. Dáár zouden veel huidige én toekomstige problemen mee opgelost kunnen worden."


In de notitie wordt verder terecht geconstateerd dat er meestal geen of veel te weinig openbaar vervoer van en naar bedrijventerreinen aanwezig is. Daardoor zijn mensen min of meer gedwongen om met de auto naar het werk te gaan. "Ik hoop dat deze nota een handvat biedt om te zorgen dat hier echt verandering in komt", aldus Smeulders.