De Tuin der Lusten – het meesterwerk van Jeroen Bosch - werd onlangs gebruikt als metafoor in de film Before the Flood van Leonardo di Caprio. Hiermee wijst de filmmaker ons op de manier waarop wij als mensen ons voortbestaan en dat van veel leven op aarde op het spel zetten. Hoewel de film zich richt op de aanpak van klimaatverandering, reikt de boodschap van Bosch verder: Als we niet opletten, leven we in een schijnparadijs en bevinden we ons vlak voor de zondeval. Gaan we naar de hemel of gaan we naar de hel?

Wat GroenLinks betreft kiezen we voor een aards paradijs en wel zo snel mogelijk; voor een eerlijk, duurzaam en vrijzinnig Brabant. Daarom gebruikte Patricia Brunklaus het beeld van de Tuin der Lusten letterlijk in de Statenzaal bij de begrotingsbehandeling van de provincie.

Kunst als spiegel

Zij maakte duidelijk dat het Jeroen Boschjaar, met al die fantastische evenementen en een prachtige tentoonstelling, ons heeft laten zien welk effect Kunst kan hebben op de samenleving: inspirerend, verbindend en bewegend. Dat is wat kunst kan en dat is waarom we kunstenaars een volwaardige kans moeten geven om zich te uiten. Hun podium is voor ons een spiegel die ons aanzet tot voelen, nadenken en handelen.

Cultuur

Naast economie, natuur, energie en mobiliteit, ging Patricia om die reden uitgebreid in op de thema’s cultuur en sociale veerkracht. Ze maakte duidelijk dat GroenLinks het er van harte mee eens is om 1,5 mln. te gebruiken voor de matching van cultuuraanvragen. Bovendien vinden we dat de aanvragen die positief zijn gehonoreerd door de Adviescommissie van de Kunsten subsidie moeten ontvangen, zodat instellingen de kans krijgen om door te ontwikkelen. Doen we dat niet dan blijft er niet veel over van het culturele ecosysteem in Brabant. Patricia riep het College daarom op om samen met de gemeenten te kijken of er oplossingen te vinden zijn en het geld voor Cultuur dat op de plank blijft liggen bij BKKC of Brabant C alsnog in te zetten. Twee moties en een amendement ondersteunden haar inzet. Vanuit dit zelfde kader gunt GroenLinks ook Philharmonie Zuidnederland ondersteuning vanuit de provincie.

Sociale veerkracht

De ondersteuning van de Brabantse netwerkorganisaties leidde tot verhitte debatten in de Staten. Het beleid voor de strategische agenda Sociale veerkracht is namelijk nog niet vastgesteld, terwijl de inzet van het College is om de structurele steun aan deze organisaties in te trekken en te vervangen door projectmatige steun. GroenLinks heeft met veel netwerkorganisaties contact gehad en is tot de conclusie gekomen dat de netwerkorganisaties niet van het ene op het andere jaar geen structurele steun meer kunnen krijgen. Bij deze organisaties zit een belangrijk deel van de kracht van Brabant! Duidelijk is dat er geld bij moet om netjes met de goedwillende partners een transitie in te zetten. Een amendement van GroenLinks, het CDA en Lokaal Brabant om hiervoor 1,1 mln. te reserveren haalde het niet. Een amendement van enkele coalitiepartijen met een bedrag van 260.000 Euro haalde het wel.

Met steun van GroenLinks kwam ook een amendement aan een meerderheid om het Regionaal Distributiecentrum van de Voedselbanken van 150.000 Euro extra te voorzien.

Tenslotte vroeg GroenLinks om aandacht voor de Doe-budgetten. Deze zijn al enige tijd bevroren. GroenLinks wil weten wanneer de evaluatie van de eerste twee tranches is afgerond en de volgende tranche wordt opengesteld. Een antwoord volgt binnenkort.

Schilderen aan een sociale en groene toekomst

Met de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch in gedachten wil GroenLinks graag uit het voorgeborchte wegblijven. Brabant heeft de sociale en ecologische veerkracht om uitdagingen te boven te komen. Maar dan moeten we als Brabantse overheid de donkere kant van het beleid niet ontkennen en mee schilderen aan een duurzaam hemels paneel dat nog eeuwen na ons bewonderd kan worden.