Begin oktober waren we aanwezig bij een expertmeeting over de Brabantse voedselstrategie. Hierbij gingen wetenschappers, vertegenwoordigers van boeren, de Brabantse Milieufederatie, Urgenda en andere betrokkenen met elkaar in gesprek over de toekomst van onze voedselproductie.
Wat zou er gebeuren als de wereldwijde handel stilvalt? Produceren we dan nog wel genoeg om onszelf te voeden? Is het huidige systeem wel toekomstbestendig? Welke kansen en uitdagingen op het gebied van voedselproductie zijn er? Het was een interessant gesprek dat niet alleen veel stof tot nadenken gaf, maar ook liet zien dat er een hoopvolle weg naar een eerlijkere en duurzamere toekomst ligt.
Als we ervoor kiezen om minder te consumeren, onze goede landbouwgrond te gebruiken voor voedselproductie, meer plantaardige in plaats van dierlijke eiwitten te eten en minder in te zetten op het produceren voor de export, dan ligt er in Brabant een mooie gezonde toekomst in het verschiet. Voor boeren, omgeving en consument. Het kan dus wel! Maar daarvoor moeten wel gedurfde keuzes worden gemaakt.