GroenLinks Brabant is enthousiast over de visie op Eindhoven Internationale Knoop XL, de ontwikkeling van de wijk Fellenoord tot een fijne plek om te wonen, werken en studeren. Maar de weg ernaartoe is nog mistig, en dat geldt ook voor de provinciale bijdrage. Daarom staan wij er ook kritisch in.
Een wijk voor iedereen, met maximaal groen, een stadsboulevard, een verbonden stad met een multimodaal knooppunt. Wie wil dat nu niet? GroenLinks luisterde met plezier naar de inspirerende en interessante presentaties.
Maar we zijn ook op onze hoede, want we hebben geleerd van het dossier CSM-terrein.
Want het mag dan zo zijn dat de inhoud primair bij de gemeenteraad van Eindhoven ligt, vanuit de provinciale belangen zijn er zeker vragen te stellen. GroenLinks adviseerde de Statencollega’s dan ook om wensen en bedenkingen kenbaar te maken straks bij de voorgestelde deelname in Eindhoven Internationale Knoop XL, iets dat we in het verleden helaas hebben nagelaten (denk aan de verkoop van Attero). Bij zo’n majeure opgave moeten we als PS de kaders vaststellen.
Wat GroenLinks betreft zijn de kaders financieel en inhoudelijk:
Wij willen een overzicht van de 10-12 binnenstedelijke ontwikkelingen vanuit ons Ontwikkelbedrijf. CSM-terrein Breda was één, Internationale Knoop Eindhoven is twee - hoe zien drie tot en met twaalf eruit? Welke steden betreft het, in welk tempo, tegen welke provinciale investering? Of is er ook hier (net als bij de cultuur) een zaaglijn, en hebben steden die later komen met goede plannen straks gewoon pech? Of is GS zo verstandig om te denken in 12 parten die niet door een Breda of een Eindhoven kunnen worden opgeslokt?
Andere fracties, SP en CU-SGP, sloten zich hierbij aan. Gedeputeerde Ronnes zegde toe met een dergelijk overzicht te komen.
Wij willen goed begrijpen hoe de investering vanuit het Ontwikkelbedrijf en investeringen vanuit provinciale programma’s elkaar hier gaan aanvullen. Hoe zit het met de orde grootte? Wat dragen we bij aan het busstation, aan de boulevard, de wegversmalling, de Brainportline (dus ook de delen in het MIRT), de overbrugging naar de High Tech Campus, de recreatieve toegankelijkheid van de Dommel aldaar, de woningbouw? Wij willen tijdig en duidelijk een lijst krijgen van investeringen vanuit de provinciale middelen (doorheen de verschillende programma’s, en vanuit het Ontwikkelbedrijf) in Internationale Knoop XL Eindhoven.
‘We zijn in deze fase van de wedstrijd nog niet klaar voor detail’, zo antwoordde Gedeputeerde Ronnes. Het traject van uitwerking komt nog. De rol van de Staten op een onderwerp als Mobiliteit is altijd tri-partiet: Rijk, gemeente en provincie samen. Dit is een deel van een veel groter plan van woningbouw en verstedelijking en mobiliteit. ‘Dit is een majeure opgave, woningbouw en ontwikkeling van Eindhoven. Wij zullen kritisch moeten kijken naar wat wel net wat niet kan.’ Daarmee zullen we als PS dus heel goed moeten kijken naar de deelvoorstellen die er naar ons toe komen op het gebied van openbaar vervoer (busstation, Brabantline), wegaanpassingen, woningbouw, en klimaatadaptatie in het gebied. Zijn het goede voorstellen, hoe zit het met de risico’s en in het in verhouding met de investeringen elders in onze provincie?
De Ruit rond Eindhoven
Rechtse partijen drongen er bij Gedeputeerde Van der Maat (mobiliteit) op aan dat er in het plan voor Internationale Knoop XL robuust ruimte komt voor automobiliteit. Daarmee vielen ze de onderdelen af van de ontwikkelvisie die aandrongen op verbetering van de luchtkwaliteit en het autoluw maken van Fellenoord (met een relatief lage parkeernorm). Ook kwamen de plannen voor de Ruit rond Eindhoven weer op tafel, ‘want je moet al dat verkeer in en rond Eindhoven wel goed blijven afwikkelen’. Een onderwerp waar GroenLinks zich samen met burgergroepen altijd enorm tegen verzet heeft. Oppassen geblazen dus bij de uitwerking van deze plannen!