Een dag stage lopen op de Hillekens Hoeve

Als nieuwe woordvoerder landbouw ontving ik een uitnodiging van het netwerk GoedBoeren om een dag stage te komen lopen. Daar ging ik natuurlijk meteen op in. Als nieuw Statenlid probeer je je zo goed mogelijk in te lezen, maar lezen en ervaren zijn twee verschillende dingen.

 

14 mei was het zo ver. Ik zou een dag gaan meelopen met Jack Verhulst op de Hillekens Hoeve in Etten-Leur. Hillekens Hoeve is een biologisch melkveebedrijf met ongeveer 95 koeien. Naast het zorgen voor koeien, zorgen Jack en Annelies ook voor natuur- en landschapsbeheer. Op de boerderij wordt er gewerkt volgens de kringloopgedachte. De mest voedt de bodem en op deze bodem groeit gras wat de koeien voedt. Ook is het grasland ingezaaid met meerdere grassoorten, wat natuurlijk hartstikke goed is voor de biodiversiteit.

Ik vond het mooi om te zien hoe Jack met zijn dieren om gaat “als je goed met de dieren omgaat, dan gaan ze ook goed met jou om” zei Jack. Na het melken gingen de koeien de wei in, waar ze zich in het zonnetje én met vers gras goed vermaakten deze dag. Er waren ook kalfjes, die vond ik natuurlijk extra schattig.

Naast alle mooie onderdelen van het vak, is papierwerk ook een groot onderdeel van een dag. Papieren invullen is natuurlijk geen reden om boer te worden, gelukkig heeft het Jack en Annelies niet afgeschrikt. We mogen blij zijn dat we in Brabant dit fantastische bedrijf rijk zijn.

Deze dag heb ik meer geleerd over het netwerk GoedBoeren. Ook hebben we gesproken over de uitdaging en kansen die deze manier van boeren met zich meebrengt en hoe we als provincie de natuur-inclusieve boer én de boer die graag wil omschakelen naar natuur-inclusief beter kunnen ondersteunen.
Het was een mooie dag. Ik hoop dat ik als Statenlid nog veel van dit soort bedrijven mag bezoeken de komende tijd. Want hier word ik pas echt vrolijk van!