Het College van Gedeputeerde Staten heeft 10 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om het knooppunt Hooipolder opnieuw te richten. GroenLinks Brabant heeft in het verleden aangedrongen op een duurzame oplossing van dit probleem waarbij de verkeerslichten op de A59 verdwijnen en er geen parallelle route door de polder wordt aangelegd.
Eerst beleid dan geld is een belangrijk principe van dit College en ook voor de fractie van GroenLinks. Het voorstel van GS om 5 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het oplossen van een Rijksprobleem op de A59 gebeurt echter zonder onderbouwing. En daarnaast is er nog eens 5 miljoen euro beschikbaar voor een parallelroute midden door de polder.
Sluipverkeer
Er is nu al een onhoudbare situatie ontstaan in de omliggende gemeenten van de A59. Veel (ook zwaar) sluipverkeer langs smalle wegen, de verkeersveiligheid voor de schoolgaande kinderen is in het geding. Er zijn vaak geen gescheiden fietspaden en er is beperkte ruimte voor de voetgangers. Uit gesprekken met omwonenden, de gemeente Geertruidenberg en raadsleden blijkt de wens om te kijken naar een alternatief voor de parallel-route. Een route midden door de polder met alle mogelijke schade voor omwonenden, natuur en landschap, is voor de fractie van GroenLinks onbespreekbaar. Daar komt bovenop dat in het voorstel van GS geen duurzame mobiliteitsoplossingen zijn opgenomen, zoals snelle fietsroutes en een transferpunt om schone bussen in te zetten op dit traject.
GroenLinks Brabant heeft grote twijfels of in het jaar 2030 het knooppunt Hooipolder filevrij is. De filedruk neemt alsmaar toe in Nederland en enkel asfaltoplossingen zijn niet voldoende om dit op te lossen en ook niet goed voor het milieu en de gezondheid in Brabant. Daarom blijft GroenLinks Brabant zich inzetten voor een duurzame, groene en conflictvrije oplossing voor knooppunt Hooipolder.