Met Jesse Klaver, Tom van den Nieuwenhuijzen en Paul Smeulders staan maar liefst drie Brabantse GroenLinksers in de Duurzame Jonge 100. Dit is de lijst van 100 meest innovatieve en inspirerende jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland die vrijdagavond 15 november werd gelanceerd tijdens een groot event in Amsterdam.

De DJ100 zocht vanaf 3 september tot en met 10 oktober via social media naar de meest innovatieve en inspirerende jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Geïnteresseerden konden zichzelf, of iemand anders, nomineren, hetgeen een overweldigend aantal van 312 namen opleverde.



Na een voorselectie kwam de jury van jonge en oudere deskundigen als Marjan Minnesma (Urgenda), Willemijn Verloop (Social Enterprise NL) en Aart van Veller (Cool Endeavour), tot een uiteindelijke selectie van 100 duurzame jonge koplopers. De lijst is nadrukkelijk geen ranking. Dit vinden de initiatiefnemers niet passen bij de manier van denken van de jonge generatie die gebaseerd is op waarden als samenwerking en verbinding.



Jolande Sap, voorzitter NPHF federatie voor gezondheidFairfood International en voormalig leider van GroenLinks, deelde in de aanloop van de lancering haar visie en analyse over de Duurzame Jonge 100. Haar bijdrage is te lezen op de site van DJ100.



Hieronder de motivatie die de jury schreef over de drie Brabantse GroenLinksers.

Jesse Klaver (Tweede Kamerlid)

Jesse Klaver, een waar fenomeen. Met meer dan 13.000 volgers op Twitter en een zetel in de Tweede Kamer is hij al op jonge leeftijd van grote invloed op de politiek en niet bang tegen de stroom in te gaan. Hij was het jongste SER-lid ooit en is hard op weg een belangrijke spil te worden in de Nederlandse politiek. Als Kamerlid keert hij zich tegen megastallen, bepleitte hij een verbod op toelating van nieuwe gentech gewassen en maakte hij een initiatiefwet tegen voedselverspilling. Bovendien schreef hij aan de wet Mooi Nederland, waarin een verbod op de plezierjacht is opgenomen. Mede door zijn inzet besloot het kabinet dit najaar tot het zetten van een eerste stap in het vergroenen van de belastingen. Met duurzaamheid als multi-dimensionaal issue weet hij als geen ander dat het ook anders kan, en zal daarom al zijn tijd in om in de Tweede Kamer verschil te kunnen maken.

Tom van den Nieuwenhuijzen (raadslid Eindhoven)

Eindhoven en omstreken: jullie boffen maar met Tom! In 2010 werd deze jonge politicus uitgeroepen tot Politiek Talent van Eindhoven. In 2011 én 2012 werd hij genomineerd als Raadslid van het Jaar. Tom leidt de weg in Eindhoven als het gaat om de verduurzaming van de gemeente en het gemeentelijk beleid. Hij strijdt voor een werkelijke verandering van wetgeving, houding en gedrag vanuit de gemeente en andere maatschappelijke organisaties. Tom inspireert vele mensen en krijgt het voor elkaar dat ze een extra stap zetten naar het verduurzamen van dat wat in hun eigen invloedscirkel zit. De gemeente Eindhoven is bijvoorbeeld dankzij Tom in 2011 overgestapt op The Natural Step, waarmee duurzaamheid een integraal onderdeel geworden van alle projecten en processen van de gemeente. Concreet betekent dit onder meer dat in Eindhoven minder grijze energie wordt gebruikt en op termijn alleen nog groene. Ook doceert Tom momenteel MVO op de Fontys Economische Hogeschool Tilburg. In zijn lessen inspireert hij de nieuwe generatie managers om met MVO aan de slag te gaan als logisch onderdeel van de bedrijfsvoering.

Paul Smeulders (fractievoorzitter Noord-Brabant)

Paul heeft de diepe overtuiging dat je er niet alleen voor jezelf bent maar dat je wat voor de wereld kan en moet doen. Op zijn 14e werd hij daarom lid van GroenLinks. Inmiddels, vele commissies later, is hij op 26-jarige leeftijd al bijna drie jaar met succes fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten. Hier strijdt hij onder andere tegen megastallen, schaliegas en kernafval in de Brabantse grond. Ook is hij de bedenker van het plan om in alle Brabantse dorpen watertappunten te plaatsen om de vervuiling van plastic flesjes tegen te gaan. Daarnaast is Paul Public Affairs adviseur bij Natuurmonumenten. Hij schijnt op het Binnenhof een van de meest effectieve lobbyisten te zijn en weet met regelmaat coalities te smeden voor de natuur. Zo was hij een van de drijvende krachten achter de beïnvloeding van het Lenteakkoord om meer geld voor natuur opzij te zetten. Nu zet hij zijn tanden in een ander uitdagend onderwerp: de vergroening van Europese landbouwsubsidies.