Vrijdag 11 mei is in Provinciale Staten het voorstel om de Dongecentrale te kopen (tegen het symbolische bedrag van € 0,50) aangenomen. Maar kopen betekent ook dat de Dongecentrale opgeknapt gaat worden met geld van de provincie en stichting BOEi die (mede) eigenaar is. Nadat de Centrale is aangekocht gaat BOEi samen met de provincie op zoek naar partners die het historische gebouw een goede invulling kunnen geven met een spannende toekomst.
Een meederheid van de Staten heeft ingestemd met het voorstel om 1,2 miljoen van de provincie te bestemmen voor het opknappen en het ontwikkelen van de centrale. Eenzelfde bedrag zal door stichting BOEi worden geïnvesteerd. Al met al een prachtkans om de Dongecentrale een nieuwe toekomst te geven. En een hele mooie kans voor Geertruidenberg.
Toen ik een half jaar geleden op bezoek was bij Dongecentrale met een aantal andere statenleden was ik zeer onder de indruk van de geschiedenis van het gebouw. Brabants eerste Energiecentrale heeft een hele geschiedenis. De oude controlekamers, de enorme takels, maar ook het kruitspoor in de gang als zichtbaar teken van de Duitse bezetting. Deze centrale is van grote betekenis geweest in de industrialisering van Brabant en daarom is het heel goed dat deze behouden blijft.
De provincie heeft het geld dat is ontvangen door de verkoop van Essent (de zogenaamde Essentgelden) in 2010 opzij gezet om een aantal grote projecten te kunnen uitvoeren. Een daarvan is het Grote Erfgoed waarvoor samen met partners op zoek gegaan wordt naar een nieuwe bestemming voor belangrijke Brabantse gebouwen (industrieel erfgoed, klooster- en militaire complexen e.d.) Hierdoor kunnen monumenten van cultuur-historische waarde behouden blijven voor toekomstige generaties.
Bij de bespreking van dit voorstel in de Staten heb ik het voorstel gedaan om een deel van de Dongecentrale in te richten als centrum voor Leer- en Ontdekkingscentrum voor energie. Dit pas heel goed bij de oude functie en in deze tijd waar we onze economie steeds meer willen vergroenen en veel mensen benieuwd zijn naar alternatieve vormen van energie. En ook omdat zo’n mooi object een betere bestemming verdiend dan bijvoorbeeld een zwembad of een klimwal, zoals nu wordt gesuggereerd in de plannen. Ik heb voorgesteld dat de provincie en BOEi hierover met Essent (de oude eigenaar) in gesprek zou moeten gaan om hier echt werk van te maken. GS heeft toegezegd hier uitvoering aan te geven en daarmee werd de motie overbodig.