Op initiatief van GroenLinks-fractievoorzitter Patricia Brunklaus namen Provinciale Staten in 2014 een motie aan tot de instelling van doe-budgetten. Vanaf juli 2015 krijgen de eerste aanvragers een doe-budget uitgekeerd. Alle projecten versterken de leefbaarheid in een dorp, wijk of kern.

In totaal werden meer dan 140 aanvragen ingediend. “Dat geeft heel mooi aan hoe zeer Brabanders bereid zijn om zelf aan de slag te gaan voor hun eigen leefomgeving. Met deze regeling, ondersteunen we initiatieven die heel dicht bij mensen staan”, vertelt gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid & Cultuur).

De aanvragen die (nog) niet voldeden aan de eisen van een sluitende begroting hebben een afwijzing gekregen, met het advies om opnieuw een aanvraag in te dienen voor de tweede tranche, die later dit jaar volgt.

Betrokkenheid

Bij het toekennen van de subsidies zijn de initiatiefnemers maximaal betrokken. Nadat de inschrijftermijn was gesloten, werden alle plannen die voldeden aan de eisen van de provincie, ook door alle indieners beoordeeld. Zij kregen elk vijf (geanonimiseerde) plannen uit een andere regio ter beoordeling voorgelegd, die ze mochten ranken. Swinkels: “Een mooi systeem om nog meer betrokkenheid te creëren. Daarnaast gebruik je de kennis van mensen optimaal, en kunnen mensen van elkaars plannen leren en inspiratie krijgen voor hun eigen omgeving. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Prachtige dingen

De doe-budgetten komen voort uit een motie van Provinciale Staten. Initiatiefnemer Patricia Brunklaus (GroenLinks): “Ik wist het. Dit gaat werken. Mensen willen met elkaar, voor elkaar en vooral samen, iets doen voor hun eigen buurt.  Het Doe-budget is daarbij enorm welkom om plannen ter verwezenlijken. Daar komen prachtige dingen uit voort!”

Dit jaar volgt nog een tweede tranche voor de doe-budgetten, en wordt geëvalueerd wat de effecten zijn van deze twee tranches op de leefbaarheid.