Doe-budgetten en dorpscoöperaties zijn een mooie combinatie. Waarom wil het huidige College hier niet verder mee de komende jaren? Althans, daar lijkt het sterk op. In de discussie over Sociale Veerkracht - het programma van de provincie dat zich richt op samenlevingsopbouw – probeert GroenLinks vooral samen met het CDA meer steun te krijgen voor de Doe-budgetten en de ondersteuning van dorpscoöperaties.

Hoewel Gedeputeerde Swinkels laat blijken het nut ervan te zien, lijkt hij nog niet voldoende steun te krijgen van de coalitiepartijen en gebeurt het niet. GroenLinks is vastbesloten om hier aandacht voor te blijven vragen en de mooie voorbeelden te benoemen. Samen met de fractievoorzitter van het CDA ging Patricia Brunklaus op bezoek in Lierop bij de dorpscoörperatie.

De dorpscoöperatie Lierop is een goed voorbeeld van inwoners die zich inzetten om hun dorp samen beter te maken. Dit doet de coöperatie door dicht bij de mensen te zijn met hulp van een dorpsondersteuner, de spin in het web. Kleine activiteiten zoals de wekelijkse middag in Henricushof voor ouderen, de maandelijkse gezamenlijke maaltijd, het uitlenen van zorghulpmiddelen, de duofiets, het maatjesproject en het starten van woningbouw (Collectief Particulier Ondernemerschap, inmiddels 4 starterswoningen) helpen hieraan mee. De coöperatie heeft ook goed gebruik gemaakt van de regeling voor Doe-budgetten.

CDA fractievoorzitter Marianne van der Sloot: “Ik ben diep onder de indruk van wat er in Lierop gebeurt. De helft van de Lieropenaren is lid en dat voor de dorpscoöperatie die pas sinds eind 2015 bestaat. Het enthousiasme van de vrijwilligers en de dorpsondersteuner is aanstekelijk. Je ziet dat sámen de schouders eronder zetten zijn vruchten afwerpt. We gaan ervoor strijden om de dorpscoöperatie steun te geven vanuit de Provincie”.

GroenLinks fractievoorzitter Patricia Brunklaus: “Wat mooi om te zien wat er in Lierop gebeurt. Vooral ook de ontwikkelingen in de woningbouw zijn erg interessant. Eerder hebben we met het CDA gepleit voor blijversleningen voor ouderen vanuit de Provincie. Met dit werkbezoek in het achterhoofd gaan we die roep harder voortzetten. Dat geldt ook voor de CPO-projecten, waarin mensen zelf hun huis gaan bouwen.”

GroenLinks vindt dat de Provincie ondersteuning zou kunnen geven bij de organisatorische kant en bij het overbrengen van de goede voorbeelden. En dat dit niet gebeurt is heel opmerkelijk. Immers met een beperkte impuls kan veel energie – van onderop- worden los gemaakt. En dat is precies wat het programma Sociale Veerkracht van het College van GS wil. Maar de Provincie is vooralsnog niet van plan om het platform van coöperaties financieel te steunen. Men wil geen organisaties steunen, wel projecten. Het platform staat op het standpunt dat je eerst wel een bepaalde (mate van) organisatie nodig hebt voordat je projecten kunt ontwikkelen. En kun je verwachten van een coöperatie in Oost-Brabant dat zij hun kennis brengen naar mensen die iets dergelijks willen starten in West-Brabant? Daar hebben ze het veel te druk voor en bovendien is al het werk vrijwilligerswerk. Het platform van zorgcoöperaties kan en wil hier een belangrijke rol in spelen.



Eerder diende GroenLinks daar in PS een motie voor in, maar die kreeg onvoldoende steun. Een gemiste kans, vindt GroenLinks. Want juist daar waar mensen zich voor elkaar inzetten kan de overheid een helpende hand bieden.