Gepassioneerde, inhoudelijke debatten: ze vonden de afgelopen weken op diverse plekken in de provincie plaats. 

In Roosendaal begon de warming-up met een debat tussen de drie lijsttrekkers van de D66, PvdA en GroenLinks. Belangrijke onderwerpen: werkgelegenheid, duurzame energie, leefbaarheid, en natuurlijk de giftreinen die al jaren gewoon door Roosendaal blijven rijden. Verschillen tussen GroenLinks en PvdA/D66 zaten vooral in de concreetheid van de voorstellen voor de toekomst. In tegenstelling tot PvdA ('ga maar werken in Antwerpen') en D66 ('MBO-onderwijs moet meer aansluiten bij HBO') vond GroenLinks dat er heel concreet moet worden ingezet op groene banen (woningisolatie, banen in de zorg). 

Eind januari in Den Bosch debatteerden lijsttrekkers van de Brabantse politieke partijen over het manifest ‘Brabant Buiten, verbindingen versterken’. Twaalf organisaties (waaronder de Brabantse waterschappen, Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie) boden het manifest eerder aan aan de fractievoorzitters in Provinciale Staten. Het manifest gaat in op de thema’s die een belangrijke rol spelen in het Brabantse buitengebied, zoals vrijetijdseconomie, landbouw, natuur en landschap, water, energie en klimaat. 

Het debat van de Brabantse gemeenten vond op woensdag 4 februari plaats op het provinciehuis in Den Bosch. Een zaal vol wethouders, gemeenteraadsleden en leden van nieuwe partijen. Op het podium met de PVV, die afschuwlijk aan het afgeven was op asielzoekers, diende lijsttrekker Patricia Brunklaus deze partij van repliek. 

Op donderdag 12 februari vond er een debat plaats op het Dongemond College in Raamsdonksveer. Zes groepen scholieren gingen twee uur lang het gesprek met elkaar aan, met een afsluitend debat tussen zeven partijen en 120 scholieren.

Een verhitte sessie over de Ruit op woensdag 18 februari in Helmond, waar Een Vandaag opnamen maakte. Tien partijen debatteerden over de vraag of de Ruit onderhaalbaar was bij de vorming van een College. Aan het begin van de avond waren naast GroenLinks ook D66, PvdA en SP tegen het afmaken van de Ruit, maar naarmate de avond vorderde en partijen het vuur na aan de schenen werd gelegd, hield alleen GroenLinks klip en klaar haar mening overeind. Bijna alle aanwezigen (vooral buurtbewoners van de Ruit) bleken fervent tegenstander.