Afgelopen vrijdag bespraken de Provinciale Staten het rapport van de Zuidelijke Rekenkamer over drinkwater. Het rapport van de rekenkamer beschrijft dat het drinkwater in Brabant onder druk staat. Er zijn redenen tot zorg. Economische groei, toenemende bevolking en droge zomers zorgen ervoor dat er meer drinkwater wordt gebruikt. Vooral de situatie in West- en Midden-Brabant is urgent.
Het is niet vanzelfsprekend dat er voldoende en schoon drinkwater is. Voor de leveringszekerheid is het nodig om minder water te gebruiken, het water beter te beschermen tegen vervuiling en ook in te zetten op alternatieve bronnen van drinkwaterwinning dan uit grondwater. Een verandering van het huidige watersysteem is nodig. De droogtecommissie, die eerder advies uitbracht aan de provincie, noemde dat mooi een ‘wederombouw’ .
De Zuidelijke Rekenkamer ziet dat de provincie op veel terreinen vooroploopt ten opzichte van andere provincies. Zo heeft de provincie onder andere de grondwaterheffing verhoogd en wordt deze de komende jaren verbreed. Ze breidt de bescherming van grondwaterbronnen uit en wil ongebruikte ruimte in watervergunningen intrekken. Desondanks haalt ze haar doelen niet. De rekenkamer heeft een aantal aanbevelingen gedaan aan Gedeputeerde en Provinciale Staten, zoals het versnellen van besluitvorming over drinkwaterbronnen en de uitvoering, en beter communiceren naar Provinciale Staten over de voortgang.
GroenLinks heeft de aanbevelingen van de rekenkamer ondersteund. De provincie heeft de afgelopen jaren met het regionaal water- en bodemprogramma belangrijke stappen gezet. Zo loopt er onder andere een programma om 100 miljoen m³ per jaar minder water te onttrekken en 150 miljoen m³ water per jaar meer vast te houden. Ook beperken we het gebruik en de uitspoeling van (kunst)mest en bestrijdingsmiddelen. Vergunningen worden herzien, beekdalen beter beschermd, beregening beperkt en er wordt ingezet op drinkwater uit brak- en zeewater.
GroenLinks vroeg tijdens het debat om meer aandacht voor alternatieven voor drinkwater uit grondwater. Het Brabantse drinkwater wordt allemaal gewonnen uit grondwater. Dit is kwetsbaar en niet houdbaar, omdat dit kan leiden tot verdroging van natuurgebieden en bodemdaling. Het is goed dat wordt ingezet op brak- en zeewater (dat is in de pilotfase), maar veel provincies winnen ook drinkwater uit oppervlaktewater, zoals de Maas. GroenLinks wil duidelijkheid over de korte en lange termijnafwegingen. Gedeputeerde Boelema heeft toegezegd dat in 2025 de keuzes voor alternatieve drinkwaterbronnen beter worden onderbouwd.
Ook is recent het landelijk actieprogramma gepubliceerd. Dit valt tegen, want actie ontbreekt totaal. Water en bodem worden niet als sturend beschouwd, de bouwregelgeving wordt niet aangescherpt en het belastingvoordeel voor grootverbruikers blijft. Dit helpt niet. Voor GroenLinks is het duidelijk: als Den Haag achterblijft met acties, dan moet er hier in Brabant nog een tandje bij voor de bescherming van het water.
Het debat kun je via deze link terugkijken vanaf 17.06 uur.