De afgelopen weken is er al veel over geschreven: de wolf is terug in Brabant sinds deze soort in de 19e eeuw uit Nederland verdween. De wolf was gesignaleerd in en rondom Heusden en Vlijmen. Er was veel commotie, gezien de wolf een aantal schapen heeft gedood in deze regio. Meteen kwamen er geluiden op om de beschermde status van de wolf ter discussie te zetten. Voorbarig en ook niet in het belang van de Brabantse natuur vindt de fractie van GroenLinks.
Helemaal overvallen was de provincie Brabant niet. Sinds enkele jaren worden er al plannen gemaakt over wat er moet gebeuren als in Nederland de wolf terugkomt. Dit heeft geresulteerd in een provinciaal wolvenplan uit 2019, vastgesteld door alle provincies. In dit plan is beschreven hoe de wolf kan worden beschermd, wat preventieve maatregelen zijn om schade aan landbouwhuisdieren te voorkomen (bv wolfwerende netten) en zijn er afspraken gemaakt voor schadevergoedingen voor veehouders. De wolf is volgens Europese regelgeving strikt beschermd. Het opzettelijk vangen, doden of verstoren van wolven is verboden. Enkel als er hondsdolheid is of een gevaar voor mensen mag een wolf worden gedood.
Nu komen er vanuit Forum voor Democratie, VVD en CDA oproepen om te lobbyen om de beschermde status van de wolf af te nemen. Forum wil totaal geen wolf in Brabant en Nederland. GroenLinks vindt dit onverstandig. Het gebied waar de wolf zat in Heusden was een gebied waar je niet graag de wolf wil hebben, want daar is weinig wild. Door bescherming van landbouwhuisdieren zorg je ervoor dat de wolf doortrekt naar gebieden met genoeg wild, gezien er dan voor de wolf gebrek is aan voedsel. We moeten sterker inzetten op preventieve maatregelen, zoals wolfwerende elektrische netten, om schapenhouders en herders in staat te stellen hun dieren te kunnen beschermen.
Er zijn in Brabant voldoende plekken waar genoeg wild is voor deze predator. De wolf kan een belangrijke rol spelen in het ecosysteem, gezien de wolf een natuurlijke vijand is voor bijvoorbeeld reeën en wilde zwijnen, die nu in Brabant worden beheerd. Daarnaast is het goed de aanvallen van de wolf op landbouwhuisdieren in perspectief te zien. Hoe erg het ook blijft voor de schapenhouder, volgens onderzoek worden in Nederland tussen de 4.000 en 13.000 schapen verwond en gedood door honden en vossen. Daarbij vallen gedode of verwonde schapen door wolven in het niet.
Kortom, we zullen de wolf moeten accepteren. Zeker ook omdat de wolven in Nederland onderdeel zijn van grotere populaties in Europa, voortkomend uit roedels uit Duitsland en Frankrijk. De beschermde status ter discussie stellen en de wolf uitbannen uit Brabant is dan ook niet de weg die we op moeten gaan. Laten we werk maken van verbinden van onze natuurgebieden, het ondersteunen van veehouders met preventieve maatregelen en -als het toch mis gaat- veehouders compenseren voor de gedode dieren.