Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald! Dat is het motto van mijn bijdrage aan dit debat over de voorgestelde Structuurvisie RO deel E: Grenscorridor N69 met een voorkeur voor de variant Westparallel1. Deze variant wedijverde tot het laatst met een andere variant, bekend als West Midden1. In principe lossen beide varianten het oorspronkelijke probleem van het doorgaande verkeer door Aalst/Waalre en Valkenswaard – zij het slechts gedeeltelijk - op. En oplossen was de bedoeling. Toch is het oplossend vermogen van de Westparallel veel minder groot dan je zou verwachten.

Bij vergelijking van de alternatieven in het overzicht van de Plan MER lijkt het alsof de Westparallel beter scoort op punten als leefbaarheid en bereikbaarheid (lokaal en bovenregionaal) en WestMidden beter op ruimtelijke kwaliteiten. Qua overige bereikbaarheid, technische haalbaarheid en kosten ontlopen beide voorstellen elkaar nauwelijks. Bij het detailleren kunnen er echter nog grote verschillen ontstaan! Vandaar een amendement!

Maar kijken we wat dieper in de materie van de bereikbaarheid dan blijkt de WestMidden variant veel beter te scoren voor de oorspronkelijke probleemgebieden Aalst en Valkenswaard. Het verschil in afname (het doel)van de WM variant is bijna 15.000 voertuigen tov de WP variant. Daar staat tegenover een verschuiving richting Bergeijk en Eersel, zij het dat daar gaat het verkeer niet door de kernen gaat. Maar wel dicht erlangs en ook dat is een probleem! Kortom een duivels dilemma.

De Westparallel is een compleet nieuwe weg (eigenlijk de laatste stap in de Ladder van Verdaas), een schoolvoorbeeld van een 100% bestuurlijke ‘nimby’ oplossing, precies tussen alle dorpen door, parallel aan de beekdalen van de Keersop en Run en dat zijn prachtige, authentieke Natura 2000 gebieden en te dicht langs Dommelen en Riethoven. En met problemen bij Veldhoven. Kortom een beroerde oplossing zeker als er een – ook niet onomstreden – alternatief is: de WestMidden. Zij scoort beter op de Ladder van Verdaas, veel minder nieuwe weg, maar ook deels door recreatief gebied, maar als geheel beter scorend op de ruimtelijke kwaliteiten en zoals gezegd ook in oplossend vermogen van het oorspronkelijke probleem: verkeersoverlast door (vracht)verkeer door de kernen.

 

De gekozen voorkeursvariant die wij vooralsnog verwerpen, is het resultaat van Elverding’s Brede Belangenbenadering in een Bestuurlijk Overleg van 25 partijen. PS hebben hier ooit voor gekozen, maar het is een misser van de eerste orde. Geen participatie van alle betrokkenen, partijen die er niet horen te zitten maar wel een stem hebben, gemeentebestuurders met blokkerend nimby-gedrag (letterlijk niet in mijn achtertuin), etc. Dus, wat te doen met een Gebiedsaccoord dat niet door alle partijen wordt gedragen?

 

De diepere motivatie voor dit project is niet meer het oplossen van de verkeershinder in de kernen van Aalst en Valkenswaard, maar de Agenda van Brabant en haar uitwerking op ingeschatte bereikbaarheidsproblemen Brainport/ELAT. Hier nekt ons een complete overschatting van nut en noodzaak van deze weg c.q. gebiedsontwikkeling en een onderschatting van het aanzuigende effect van deze tweebaansweg vanuit en naar de vierbaansweg in België. Het effect op termijn laat zich raden: een vierbaans Westparallel. Ik hoop het niet mee te maken, want ik zou me kapot schamen of nog een keer in mijn graf omdraaien.

 

Tot slot, de kosten. Het is zeer de vraag of hier ooit sprake kan zijn van een goede businesscase. Wij verwachten dat er geld bij moet als aan alle voorwaarden voor een goede gebiedsontwikkeling gehoor wordt gegeven. De hydrologische problemen zullen meer geld kosten, alsook de verbreding van de A67. Tunnelbakken en extra aansluitingen moeten er ook echt komen. De nulplusmaatregelen dienen straks echt uitgevoerd te worden en wel in bezuinigingstijd! De HOV moet er komen en wel snel! De gebiedsimpulsen kosten meer dan nu met 12 miljoen euro wordt afgedekt, in afwachting van Europees geld! Dit gaan we niet redden, dames en heren.

 

Het is tijd voor een amendement dat beide opties nader onderzoekt! Bij deze biedt ik u die aan.