DEN BOSCH - De fractie van GroenLinks heeft een toets opgesteld met vier criteria om de ontwikkelingen in de veehouderij aan te toetsen. Het gaat daarbij om 1. Volksgezondheid 2. Diergezondheid en dierenwelzijn 3. Milieubelasting en 4. Landschappelijke inpassing.

Ad 1 Volksgezondheid
Voorkomen is beter dan genezen. De kans dat mensen ziek worden door een infectieziekte afkomstig van dieren moet zo klein mogelijk zijn. Dus moet er voor gezorgd worden dat er geen infectieziekten ontstaan. Mocht dat toch gebeuren dan moet het aantal mensen dat blootgesteld wordt zo klein mogelijk zijn. Dat betekent volgens de GroenLinks fractie het volgende:
1.    Voldoende afstand tussen bedrijven en bebouwde omgeving (minimaal 1500 meter)
2.    Voldoende afstand tussen bedrijven (minimaal 1500 meter)
3.    Geen combinatie van twee diersoorten op één locatie.
4.    Het gebruik van antibiotica moet tot een minimum beperkt worden. Het voorkomen van antibioticaresistentie is letterlijk van levensbelang. De MRSA-problematiek is welbekend. En nog afgelopen week verscheen een RIVM-rapport over de ESBL's bij kippen.
5.    Geen megastallen. Het houden van grote aantallen dieren op 1 locatie brengen een groter risico mee en maken dat een infectieziekte langdurig aanwezig blijft waardoor de kans op mutatie van de ziekteverwekker enorm toeneemt.
We steunen de voorliggende ontwerp-besluiten op deze punten van harte.

Ad 2. Diergezondheid en dierenwelzijn
Verzorging van de dieren moet optimaal zijn. Dierengezondheid is niet af te meten aan kilo's groei per dag. Voldoende water, voer en rust is vanzelfsprekend maar goed dierenwelzijn betekent volgens de GroenLinks fractie ook dat dieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. Dieren moeten dus voldoende leefruimte hebben en dag en nacht ritme. De eisen zoals die gelden in de biologische sector zijn moeten wat ons betreft voor heel de veehouderij moeten gelden. Bovendien kan door een optimale verzorging het gebruik van antibioticum verder beperkt worden.

Om de kans op grootschalig ruimen van dieren zo klein mogelijk te maken zoals nu bij de Q-koorts en eerder bij de varkenspest is ook in het kader van diergezondheid een onderlinge afstand tussen bedrijven van 1500 meter wenselijk. Door deze onderlinge afstand wordt tevens het besmettingsgevaar van het ene bedrijf naar het andere ook verminderd.

Ad 3. Milieubelasting
Uitgangspunt voor de toekomstige landbouw is 0 uitstoot van welke stof dan ook. Zolang dat nog niet haalbaar is moeten de best denkbare technieken worden toegepast. Om de milieubelasting terug te dringen is het noodzakelijk dat het aantal dieren in Brabant afneemt. Emissie-arme stalsystemen dienen voor vermindering van uitstoot te worden aangewend en niet om meer dieren te gaan houden!
Bovendien moet de afwaartse beweging doorgezet worden en uitbreiding van de veehouderij in extensiveringsgebieden voorkomen worden. Een strak omgrensd bouwblok (geen vergroting van bebouwd oppervlak) in extensiveringsgebied is daarom noodzakelijk.

Ad 4 Landschappelijke inpassing
De kwaliteit van het Brabantse landschap staat continu onder druk. Het ontwikkelen van nieuwe bouwblokken verpesten meteen de hele omgeving. Wat GroenLinks betreft moeten er daarom geen nieuwe locaties meer ontwikkeld worden. Dat is ook helemaal niet nodig want er komen voldoende bestaande locaties beschikbaar omdat andere boeren met hun bedrijf stoppen.

Daarnaast moeten ontwikkelingen van een agrarisch bedrijf passen in de aard en schaal van het gebied. Op sommige locaties is een ½ ha bouwblok al teveel. Op andere plekken kan een bouwblok groter zijn. Maar dan wel op plekken waar dat past. Een aangepaste Handleiding duurzame locaties moet daarom zo snel mogelijk vastgesteld worden.
De maximum grootte van een bouwblok ligt volgens GroenLinks echter sowieso op 1,5 hectare.

Grotere bouwblokken passen niet in ons kwetsbare Brabantse land. Een landbouw die zich niet richt op bulkproductie maar op het ontwikkelen van eigen markten kan bovendien met 1,5 hectare voldoende uit de voeten. Wat GroenLinks betreft geldt 1,5 ha als maximum bouwblok zowel in verwevingsgebied als in de LOG's. Alle LOG's kunnen wat ons betreft dan ook geschrapt worden.

GroenLinks is het dus ook op dit punt eens met het Burgerinitiatief en voorliggende besluit. Wel moeten we hiervoor (als meerderheid met ons eens is) vandaag een voorbereidingsbesluit nemen om te voorkomen dat ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden tussen vandaag en het moment dat dit maximum bouwblok in een verordening kan worden vastgesteld. We vragen daarom aan GS om vandaag nog met een voorstel daartoe te komen.


Ad 4.Landschappelijke inpassing

Voor GroenLinks is het maximum oppervlakte van een bouwblok niet het enige. Ook een goede landschappelijke inpassing is voor GroenLinks een keiharde voorwaarde. GroenLinks is daarom voorstander dat bij uitbreiding verplicht wordt dat er een zelfde oppervlakte beplanting rond de stallen gerealiseerd wordt als het te bebouwen oppervlak. Niet alleen zorgt dit voor een verrijking van het landschap maar zorgt het ook voor een filtering van het uit de stal afkomstige fijn stof.

Tot slot
De provincie Noord-Brabant dient onverkort in te zetten op beleid voor een duurzame landbouw. Ook de sector zelf moet hard aan de slag. Maar als het lukt hebben we in 2020 geen bio-industrie meer maar duurzame landbouw met een toegevoegde waarde voor zowel de economie als voor ons Brabantse platteland. Een platteland waar het weer goed toeven is voor boer, burger en buitenlui.