De Brabantse Molenaars in het zonnetje gezet

Naar aanleiding van de aankoop van het schilderij de Collse watermolen van Vincent van Gogh en om te vieren dat het molenaarsambacht in december op Unesco’s werelderfgoedlijst kwam diende GroenLinks net voor het kerstreces een motie in om de molenaars in Brabant eens goed in het zonnetje te zetten.

 

De motie was natuurlijk tevens bedoeld om de molenaars weer eens in beeld van het provinciebestuur te brengen. In Brabant zijn 130 historische molen die op 4 na bemenst worden door vrijwillige molenaars. Het is belangrijk dat de molens regelmatig draaien omdat anders de kwaliteit van de molen snel achteruit gaat. En molens die op wind en water draaien zijn voor GroenLinks natuurlijk inspirerend!

Op 7 juni was het dan zover. Een groot deel van de molenaars had gehoor gegeven aan de uitnodiging. Na de ontvangst door de commissaris en een heerlijke lunch in het Noord-Brabants museum sprak Patricia Brunklaus, de bedenker van de motie, de molenaars toe namens Provinciale Staten. De molenaar die het initiatief had genomen om het ambacht op de lijst van Unesco te krijgen vertelde over de bijeenkomst in Korea waar de indieners veel waardering hadden gekregen.

“Op de lijst komen is een ding, maar erop blijven een ander. Over vier jaar moeten er aan een aantal voorwaarden worden voldaan die nog niet zo gemakkelijk zijn”, aldus de indiener. Hulp van gemeenten en provincie is zeker welkom. Na de verhalen was er gelegenheid om een tocht te maken op de Binnen-Dieze, een stadswandeling of een uitgebreide bezichtiging van de Sint Jan.

Afsluiting geschiedde met een drankje en hapje in de mooie Statenzaal van het museum en met de bezichtiging van het schilderij. Dat de dag door de molenaars gewaardeerd werd bleek wel uit de gemoedelijke sfeer, uit de gesprekken en de onderlinge contacten. De gedeputeerde zegde toe bij een paar molens te gaan kijken en er wordt nagedacht over een vervolg. Al met al een zeer geslaagde uitvoering van een creatieve motie!