De provincie Noord-Brabant gaat bij de Rijksoverheid pleiten voor overname van de aanbevelingen uit het Q-koortsrapport van de Nationale Ombudsman. Deze toezegging kreeg GroenLinks-Statenlid Paul Smeulders tijdens de Statenvergadering 22 juni van Gedeputeerde Yves de Boer.

De Q-koorts heeft vooral in Brabant grote gevolgen gehad en veel slachtoffers gemaakt. Niet alleen zijn tenminste 25 mensen overleden en tienduizenden besmet, nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks de gevolgen van de Q-koorts.

Dinsdag presenteerde de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zijn rapport "Het spijt mij." In zijn rapport concludeert Brenninkmeijer dat de overheid faalde bij de aanpak van Q-koorts. De Rijksoverheid had de burger niet alleen gedurende de Q-koortsepidemie onvoldoende op haar netvlies staan, nog steeds kijkt de overheid onvoldoende naar wat de burger nodig heeft om weer verder te gaan. Volgens de Ombudsman hebben ze weinig concreets aangeboden gekregen en voelen zich in de steek gelaten.

In het rapport worden drie aanbevelingen aangekondigd: excuses door de overheid aan mensen die besmet zijn geraakt met de Q-koortsbacterie, een financiële tegemoetkoming voor de meest schrijnende gevallen en het aanstellen van steunpunten voor besmettingsgevallen.

Smeulders wilde weten wat het college van Gedeputeerde Staten ging doen met de aanbevelingen uit het rapport. De Boer gaf aan dat hij bij het ministerie gaat pleiten voor de overname van de aanbevelingen. Dat antwoord stemt Smeulders tevreden. Smeulders: “Het is goed dat Brabant bij het ministerie gaat aandringen om haar verantwoordelijkheid te nemen. Door nalatig optreden van de Rijksoverheid zijn levens van duizenden Brabanders door de ziekte vernield. Voor GroenLinks is in ieder geval duidelijk dat dit had nooit mogen gebeuren, en dit nooit meer mag gebeuren!”

Daarom wilde Smeulders ook weten van Gedeputeerde De Boer welke acties de Provincie Noord-Brabant gaat ondernemen om te voorkomen dat in Brabant nogmaals zo’n epidemie uitbreekt? En hoe Gedeputeerde Staten er voor gaat zorgen dat landbouwbelangen in de toekomst niet opnieuw voor het belang van de gezondheid van de inwoners van Brabant wordt geplaatst? Het antwoord op deze vragen ziet u in de weergave van het vragenuurtje hieronder.