In een extra Statenvergadering werd op vrijdag 27 september 2013 een motie aangenomen waarin Brabant schaliegasvrij werd verklaard en een oproep werd gedaan om meer te investeren in duurzame energie. Deze extra vergadering kwam er op verzoek van GroenLinks. De motie was een initiatief van het CDA en werd ondersteund door GroenLinks, D66, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en 50Plus. Daarmee was er een meerderheid en werd de motie aangenomen. Alleen de VVD en PVV stemden tegen.
Gaat er een nieuwe wind waaien in de Brabantse politiek rondom duurzame energie? Het lijkt erop dat het debat over schaliegas de noodzaak om snel om te schakelen naar groene energie een enorme impuls geeft. In de Statenvergadering was de houding van met name het CDA een hele andere dan de afgelopen jaren. Vol vuur verdedigde het CDA de omschakeling naar duurzame energie en het CDA was er net als GroenLinks helemaal tegen om überhaupt naar schaliegas te boren.
In de ochtend voor de Statenvergadering hadden een aantal deskundigen diverse kanten van de winning van schaliegas belicht. Over de noodzaak werd o.a. gezegd dat onze gasvoorraad nog 30 jaar Nederland van energie kan voor zien. Met het huidige exportniveau is dat echter maar 15 jaar. Wereldwijd is er zeker nog genoeg gas en olie om in onze behoeften te voorzien totdat we geheel zijn overgeschakeld op andere vormen. Een van de sprekers zei dat er ook nog veel te winnen valt met besparingen van energie. Een ander stelde zich op het standpunt dat de gas- en olievoorraden veel te groot zijn en dat we 80% kunnen laten zitten. Kortom genoeg om nog uit te zoeken en duidelijk te krijgen. In de Statenvergadering hebben we dan ook snel een motie ingediend om te komen tot een Brabants energieakkoord. Onder toezegging van GS dat ze ermee aan de slag gaan samen met PS hebben we deze motie niet in stemming gebracht en komen hierop terug bij de begroting.
Met de meerderheid in de Staten en op aangeven van de Gedeputeerde Johan van den Hout hebben de partijen die de motie schaliegasvrij indienden, ook een motie ingediend om de vergunning van Cuadrilla voor proefboringen door het ministerie van EZ in te laten trekken.
In de Statenvergadering heb ik het volgende ingebracht
GroenLinks heeft het initiatief genomen om in een extra vergadering te kunnen spreken over schaliegaswinning in Noord Brabant zodat de leerrijke informatie van deze ochtend meegenomen kon worden.
En laat ik meteen duidelijk zijn. Hierdoor zijn wij er nog meer van overtuigd geraakt waarom we dit niet moeten willen. Dit moeten we niet willen in Brabant, in Nederland. Daarom zijn we ook mede indiener van de motie die het CDA zo zal indienen, namens de meerderheid van de Staten.
We hebben geen schaliegas nodig om de transitie naar duurzame energie mogelijk te maken. Onze grootste opdracht is om zo snel van de fossiele brandstoffen af te komen en overschakelen op schone energie. Dat zijn we aan mens, dier en milieu verplicht. Schaliegas is alweer! een extra blokkade in de transitie naar schone energie. We hebben het niet nodig! En we willen het niet!
Stel je voor: Het Groene Woud, Landschap van Allure, waar met veel liefde voor de natuur en mens een aantal projecten leven in wordt geblazen gaat het werkveld worden van een boormaatschappij. Voor de winning van schaliegas is veel energie en water nodig en het is ingrijpend voor het landschap. Het ondergronds kraken van steenlagen geeft zowel ondergronds als bovengronds gebiedsvervuiling. En dat is niet zomaar opgeruimd! De fracking vloeistof is giftig, het sterk vervuilde water moet worden opgeslagen en schoongemaakt. Dit kan leiden tot grondwatervervuiling en ons drinkwater bedreigen. Voorzitter, ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als het mis gaat in ons dichtbevolkte en vruchtbare Brabant?
Voorzitter, waarom zou je heel veel extra moeite willen gaan doen en grote ecologische risico’s nemen (voor de winning van een betrekkelijk geringe hoeveelheid schaliegas). Het lijkt erop of de enige reden geld is. En waar gaat dit geld naar toe? Voornamelijk naar een bedrijven zoals het Britse Cuadrilla, de Nederlandse Staat zou bij winning 40% krijgen. Wie draait op voor de negatieve gevolgen: de mensen en het milieu in Brabant.
Op bezoek in Helvoirt bij een mogelijke proefboorlocatie waren er veel mensen van allerlei achtergrond (dus zeker niet alleen milieubewuste GroenLinksers) die zeer bezorgd en zelfs bang waren. Niet voor niets hebben steeds meer gemeentes zich schaliegasvrij verklaard en dat zijn er nu 27.
Voorzitter, GroenLinks is geen partij om met allerlei doemscenario’s aan te komen zetten. Maar met alle informatie die bij ons bekend is, hebben wij totaal geen enkel goed woord over voor de winning van dit gas.
Dus ook geen onderzoeken om te weten hoeveel gas er zit, geen proefboring, ook niet door de overheid. Jan Willem Atsma van Schaliegasvrij Nederland zei het vanochtend heel erg mooi. Waarom een proefboring als je toch weet dat we niet willen boren
Het is volslagen gekheid als dit gebeurt en het leidt ons, Brabant, Nederland af van het rechte pad van de transitie naar de vergroening de energie.