Gedeputeerde Staten hebben aan de Provinciale Staten de ‘Visie Klimaatadaptatie’ aangeboden. Dit is de uitwerking van het bestuursakkoord ‘Kiezen voor Kwaliteit’. In het bestuursakkoord is afgesproken, als gevolg van klimaatverandering, het beleid aan te passen zodat Brabant klaar is voor langere periodes van droogte en hevige regenval.
De langere periodes van droogte hebben grote gevolgen voor de natuur en landbouw in Brabant. Veel soorten en natuurtypen komen in gevaar door het gebrek aan voldoende water. Landbouwbedrijven kunnen door de grote periodes van droogte niet meer hun akkers beregenen, met het verlies van oogsten tot gevolg. Ook bleek uit eerder onderzoek dat Brabant niet klaar was voor waterlast door extreme buien. Een nieuwe aanpak is nodig om te zorgen dat Brabant klimaatproof wordt. Zo wil Gedeputeerde Staten regenwater langer vasthouden, dat er niet meer grondwater wordt onttrokken dan kan worden aangevuld en dat de waterkwaliteit op orde komt. Ze trekken hiervoor in totaal 68 miljoen uit voor het treffen van maatregelen: 33 miljoen tot 2023 en voor de periode 2023-2027 nog eens 35 miljoen.
GroenLinks Gedeputeerde Rik Grashoff: "De hogere zandgronden van Brabant verdrogen steeds verder. De droge jaren 2018 en 2019 gaven daarbij een alarmerend signaal: de klimaatverandering gaat snel! Verdroging brengt enorme schade toe aan de natuur en onze landbouw en brengt op termijn ook onze drinkwatervoorziening in gevaar. We moeten dit de komende jaren stoppen en ombuigen naar een waterrobuuste inrichting van Brabant. Dat betekent inzetten op het zoveel als mogelijk vasthouden van water in de gebieden. Onze natte heides, bossen en vennen spelen daarbij een cruciale rol als watervoorraad én voor het behoud van onze biodiversiteit. Natte natuur is onontbeerlijk voor een duurzame toekomst van Brabant."
De fractie van GroenLinks is tevreden over de gepresenteerde visie Klimaatadaptatie, volgend uit het bestuursakkoord: "We zijn blij dat Gedeputeerde Staten een aanpak heeft gepresenteerd en geld vrijmaakt voor het nemen van maatregelen. Ook op dit moment weer zien we de grote gevolgen van aanhoudende droogte. Het is dus nodig om door te pakken en samen met de waterschappen en gemeenten Brabant klimaatbestendig te maken.”