Op 11 april 2025 bespraken Provinciale Staten de Perspectiefnota 2026. De perspectiefnota staat in het teken van doen en uitvoering geven aan de plannen uit het bestuursakkoord ‘Samen maken we Brabant’. GroenLinks en PvdA verzilverden twee moties om de vraag naar en aanbod van biobased bouwen te versnellen en stimuleren. Ook kregen we belangrijke toezeggingen van het college voor het verkennen van langdurige pachtcontracten voor biologische boeren, het opstellen van een CO2-compensatiestrategie en de mogelijkheden voor het opzetten van een fonds voor CO2-certificaten. De perspectiefnota werd breed aangenomen, alleen de PVV en JA21 stemden tegen. We zijn dan ook blij dat we in Brabant samen de schouders zetten onder de grote opgaven.
De Perspectiefnota 2026 is een logisch vervolg op eerdere begrotingen en het bestuursakkoord ‘Samen maken we Brabant’. We zijn ons bewust van de dynamiek om ons heen, maar we zijn koersvast. Het geruzie in Den Haag leidt ons niet af, Brabant werkt aan oplossingen en perspectief, en dat doen we samen. Goed bestuur betekent kwaliteit en continuïteit. GroenLinks en PvdA steunen het voorstel van het college om structurele taken ook structureel te financieren. Zo zorgen we ervoor dat we kennis en expertise aan ons kunnen binden en duidelijkheid kunnen scheppen naar de partners met wie we samen aan de lat staan voor de uitvoering.
GroenLinks en PvdA hebben ook hun zorgen gedeeld. We zitten al jaren in een stikstofcrisis en ook de Kader Richtlijn Water (KRW) doelen, die we in 2027 niet gaan halen, zullen zorgen voor forse consequenties. Er zijn voor ons geen taboes voor het realiseren van het verplichte natuurherstel en zorgen dat onze waterkwaliteit voldoet. We moeten onze eigen gezondheid en die van onze leefomgeving niet passeren voor het profijt van een individu en de economische winst van een enkeling. Wij zijn gekozen voor het belang van alle Brabanders, óók de volgende generatie Brabanders.
Naast het versnellen van de woningbouw, is het voor PvdA en GroenLinks ook belangrijk dat deze ook wordt verduurzaamd en betaalbaarder wordt. Inzetten op het gebruik van biobased materialen kan hier een bijdrage aan leveren. We zien veel partijen die hiermee aan de slag gaan. Toch horen wij nog te veel, soms praktische, obstakels die snellere opschaling van biobased materialen in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan de tijdige beschikbaarheid van oogstmachines. Of de beperkte mogelijkheden om de gewassen te industrialiseren. Met een motie hebben we gevraagd de geplande vezelstrategie te versnellen. En op korte termijn in beeld te brengen welke mogelijkheden de provincie heeft om de belemmeringen voor opschaling en industrialiseren van vezelgewassen, zoals vlas, zo veel als mogelijk weg te nemen. Deze motie is breed aangenomen.
We willen niet alleen het aanbod van bouwmaterialen stimuleren en versnellen, maar ook de vraag naar biobased materialen. Daarom dienden we een motie in om het gebruik van biobased bouwmaterialen een impuls te geven. Wij willen dat er concrete en ambitieuze afspraken komen over het gebruik biobased materialen in de stedelijke gebiedsontwikkelingen en het gebruik al in de ontwerpfase mee wordt genomen. Daarnaast hebben we het college de opdracht gegeven om in lijn met de nationale aanpak bioased bouwen actief in gesprek gaat met onze partners over het toepassen van biobased bouwmaterialen. Dit is belangrijk, want wanneer we vanaf het begin van een project biobased meenemen, zijn de kosten beperkt en is de impact enorm. Bovendien is het niet alleen een winst voor het klimaat, maar ook voor de boer die op zoek is naar nieuwe verdienmodellen. Een echt win-win dus. Ook deze motie is breed aangenomen door Provinciale Staten.