Op verzoek van de gemeente Geertruidenberg heeft de provincie in 2009 samen met deze gemeente een borgstelling van 25 miljoen euro afgegeven voor een lening van de Woningstichting Geertruidenberg bij de BNG (bank voor overheden en instellingen met een maatschappelijk belang) voor de financiering van twee woningbouwprojecten. Hierbij staan de gemeente en de provincie ieder voor 50% garant. Een van de afspraken waaronder de borgstelling is verleend, is dat zodra de WSG een of meerdere woningen heeft verkocht de garantstelling naar rato zal worden verminderd. Maar wordt deze afspraak wel nagekomen? Statenlid Patricia Brunklaus stelt kritische vragen.

Aanleiding voor de vragen

Op 25 mei 2010 neemt het College van Burgemeesters & Wethouders van de gemeente een besluit om met de opbrengsten van de verkochte woningen de bouwtermijnen van de niet verkochte woningen te voldoen in plaatsvan de opbrengsten in mindering te brengen van de lening. In dit besluit wordt degemeenteraad niet gekend. Het besluit wordt vertrouwelijk door het College van B&W genomen.

In het verslag van de bespreking tussen de gemeente Geertruidenberg en de provincie van 13 oktober 2011 valt te lezen dat de provincie hier dan pas mee wordt geconfronteerd. Depassage uit het verslag luidt als volgt:

De gemeente geeft aan dat zij aan WSG heeft toegestaan om met voorafgaande goedkeuringde opbrengsten uit de verkoop niet te benutten voor aflossing of storting in het depot, maarom de opbrengsten in het project te stoppen. De provincie geeft aan dat een dergelijk besluit niet door haar genomen is.”

Op 22 november neemt de gemeenteraad een positief besluit om met deverkoopopbrengsten van een aantal woningen opnieuw een aantal investeringen te doen endus wederom worden de opbrengsten niet gebruikt om het de garantstelling te verminderen. Dit besluit wordt nu wel genomen onder voorwaarde dat de provincie ermee instemt.

De vragen aan Gedeputeerde Staten (GS):

1.

Bent u bekend met het besluit van mei 2010 van B & W van de gemeente Geertruidenberg en bent u met ons van mening dat het college van B&W van Geertruidenberg oneigenlijk heeft gehandeld?



2.

Bent u bekend met het feit dat de gemeenteraad van Geertruidenberg op 22 november j.l. positief heeft besloten om opbrengsten uit betreffende projecten aan te wenden voornieuwe projecten? Heeft dit de goedkeuring van GS?

3.

Bent u op de hoogte van het feit dat de gelden niet volgens de gesloten overeenkomst in depot is gegeven bij de Brinkgroep, maar bij de WSG zelf? Worden de rentes die deprovincie hierdoor misloopt vergoed door de WSG?



4.

Bent u met ons van mening dat door het besluit van B & W van Geertruidenberg van mei 2010 en door het besluit van de gemeenteraad van november 2011 de garantstelling aangemerkt kan worden als staatssteun?



5.

Hoeveel risico loopt de provincie om deze 12,5 miljoen euro kwijt te raken aangezien de situatie van de WSG op dit moment redelijk ongezond is met een afwaardering in 1 jaar van meer dan 54 miljoen euro naar zo’n 5 miljoen euro?



6.

Welke maatregelen gaat GS nemen om de 12,5 miljoen euro waarvoor zij garant staatveilig te stellen?



7.

Hoe gaat GS zich opstellen ten opzichte van het College van B&W van de gemeente Geertruidenberg die eenzijdig de afspraken heeft geschonden ten gunste van de WSG?